Autó - Motor

2016.05.30. 19:21

Gobaldaru Rallysprint - Egyre népszerűbb az amatőrök sorozata

Miskolc - A korábbiakhoz képest meghosszabbított pályán csatázott egymással több mint száz páros, a MARB legutóbbi versenyén.

Miskolc - A korábbiakhoz képest meghosszabbított pályán csatázott egymással több mint száz páros, a MARB legutóbbi versenyén.

Parasznya és Lyukóbánya között folytatódott a Magyar Amatőr Rally Bajnokság (MARB). Az Északi Régió legutóbbi futamán több mint száz páros állt rajthoz, az óriási mezőny azt mutatja, hogy egyre népszerűbb a sorozat, amelyet olyan helyszínekre visz a rendező, amelyet az első osztály tagjai is használni szoktak a bajnoki futamokon. Ezúttal ráadásul a korábban megszokottnál hosszabb formában bonyolították le a versenyt, hiszen a cél nem Lyukóbánya településjelző táblájánál volt, hanem a szénbánya bejárata alatt. Az előzetesen kiírt hat szakaszból ötöt tartottak meg, de az előírt kilométer így is teljesítették a párosok.

Az eseményen végig jelen volt a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke, aki kíváncsi volt az amatőrök borsodi csatájára.

- Jó látni ezt az összefogást, ami ezt a régiót jellemzi. Ezek a versenyzők örülnek egymás sikerének, egyre többen vannak, ami fontos a hazai ralisport szempontjából – fogalmazott Oláh Gyárfás, az MNASZ elnöke. – A szövetség három évvel ezelőtt pontosan ezért állt az ügy mellé, hogy megfelelő mederbe terelje a fiatalok, a közvetlen utánpótlás versenysorozatát. Ettől függetlenül a MARB-ban is jó lenne néhány dolgot fejleszteni. Jelen helyzetben ugyanis a párosok csak egyetlen pályát használnak mindkét irányba, de jó lenne ha több helyszínt is be lehetne vonni. Ezzel ugyanis elérnénk, hogy az etapon is közlekedjenek, de nyilván ehhez néhány feltételnek teljesülnie kell. Összességében azonban rendkívül pozitív benyomásokat szereztem ezen a versenyen, ami fontos a jövőre nézve.

Végig jól mentek

A nagy csata sem maradt el a Gobaldaru Rallysprinten, amelyet végül Bukulya István és Kasza László nyert meg. A Ladás páros közel 22 másodperces előnnyel zárt a futam élén.

- Szerencsére minden együtt volt ezen a hétvégén. Nem volt technikai problémánk, és mi is jól vizsgáztunk az autóban. Egy-két „grízesebb” esetbe ugyan belecsúsztunk, de ezeket sikerült átvészelnünk – fogalmazott a célban Bukulya István, a futam győztese. – A fő célunk az volt, hogy sikerrel teljesítsünk az előírt távot, de az első szakaszt követően már látszott, hogy akár jó eredménnyel is zárhatjuk a versenyt. A folytatásban is tartani tudtuk ezt a tempót, így végül valóban az élen végeztünk. Annak kimondottan örültünk, hogy hosszabb volt a pálya: ebben az esetben ugyanis jobban megmutatkozik a párosok közti különbség. A rendezők előtt egyébként le a kalappal, nagy munkát végeztek, hogy egy ilyen nagy mezőnyt ennyire korrektül leversenyeztettek. Nagyon jól érezzük magunkat ebben a sorozatban, így szinte biztosra vehető, hogy ősszel a sátai és a borsodnádasdi futamon is ott leszünk.

ÉM-ME


A Gobaldaru Rallysprint (MARB) végeredménye:

1. Bukulya István, Kasza László (Lada 2107) 25:31,1

2. ifj. Géringer Zoltán, Sondi Attila (Honda Civic) +21,9

3. Galuska Szabolcs, Várfalvi Gábor (Lada VFTS) +31,2

4. Jobbágy Péter, Vizelliné Jobbágy Éva (Lada VFTS) +35,7

5. Prigyeli „Tiszák” Péter, Apkó András (Lada VFTS) +42,6

6. Sándor András, Sándor-Matyikánics Emese (Lada 2101) +55,2


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!