Autó - Motor

2016.03.27. 13:32

Húsvéti locsolás helyett Máriapócs, de nem búcsú

Máriapócs, Miskolc - A 20 éves jubileumát ünneplő RabócsiRingen folytatódik húsvétkor a rallycross magyar bajnokság.

Máriapócs, Miskolc - A 20 éves jubileumát ünneplő RabócsiRingen folytatódik húsvétkor a rallycross magyar bajnokság.

Húsvét vasárnap és hétfőn minden idők egyik legerősebb magyar mezőnye mellett Közép-Európa top pilótái is Máriapócson versenyeznek, az előnevezések alapján várhatóan 140 pilóta áll majd rajthoz, így erős mezőny várható a rallycross magyar bajnokságon.

Ennek a műfajnak a népszerűsége nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon növekvő tendenciát mutat, hiszen a zárt versenypálya biztonságot, az esemény követhetőséget szolgáltat a nézőközönség számára. A világbajnokságon is minden évben bemutatkozik egy új, neves pilóta, ez alkalommal a rally-világbajnokság királyát, Sébastien Loeböt szerződtették a promóterek, aki a Hansen Motorsport Peugeot 208 versenyautójával vág neki a teljes vb-szezonnak.

De nemcsak ő, hanem egy magyar pilóta is a Hansen Motorsport ilyen autóját használja: a rallycrossban tavaly debütáló Kiss Pál Tamás is ilyen Peugeot 208-assal vágott neki a teljes magyar bajnoki sorozatnak, és szerepel majd júniustól az Európa-bajnoki évadban.

Óvatosan tekint

Maradva egyelőre a honi sorozatnál: Kiss Pál Tamás, a Speedbox Racing Team versenyzőjeként szinte hibátlan autózással és egy magabiztos győzelemmel kezdte meg a 2016-os szezont március közepén, a Slovakiaringen megrendezett viadalon. És nem is kérdés, hogy ott szeretné folytatni, ahol abbahagyta.

– Persze jó lenne ismét hasonló eredményt elérni, de nem tudjuk, mit hozhat ez a verseny – jelentette ki Kiss Pál Tamás. – Óvatosan tekintek a RabócsiRing eseményei elé, mert nagyon sokan, nagyon jó autókkal érkeznek, erős lesz a mezőny, és nem igazán számít majd, hogy mi történt két hete. Lehet, hogy a Slovakiaring elemei nekem kedveztek, de nem gondolok arra, hogy ez most is feltétlenül így lesz. Ugyanis ez egy hazai futam lesz, így ezt a pályát a honi mezőny nagyon jól ismeri. Persze a magam részéről azon leszek, hogy továbbfejlődjek. Elsősorban a rajtoláson van mit javítanom, hiszen az év első versenyén a harmadik előfutamban, az elődöntőben és a döntőben is baj volt ezzel, legalább négyen le tudtak startolni, emiatt kakaskodni kellett, hogy visszakerüljek a mezőny elejére. És akkor arról még nem is beszéltem, hogy eddig csupán 300 km-t mentem összkerekes autóval, szóval rám fér még a tapasztalatszerzés.

Van potenciál

Arra a közbevetésre, hogy nem csak szerénységből mondta-e ezeket, mert az első verseny alapján az tűnik életszerűnek, hogy a magyar bajnoki futamokat az Eb-sorozatra való felkészülésre használhatja fel, Kiss Pál Tamás, így reagált:

– Mivel az Eb csak később kezdődik, így annyiban felkészülés, hogy minden versennyel több lesz a pilóta és nem utolsósorban a csapata is. A RabócsiRingen ez alkalommal egy 15–20 fős nemzetközi mezőnyben mérhetjük le magunkat. Közösen, a csapattal együtt, mert meg kell tanulnunk kezelni, beállítani az autót. Persze a kulcsfontosságú részekre kaptunk oktatást, de vannak apróságok, amit még ki kell tapasztalnunk. Március elején volt már egy tesztünk Máriapócson, és azóta is sokat tanultunk, de sok potenciál van még az autóban, és úgy érzem, hogy bennem is, a kocsi továbbfejleszthető, finomítható és a vezetése is. Bízom benne, hogy az év első hazai versenyén ebben előre tudunk lépni. Fontos lesz ez a hétvége, remélem, hogy jó időjárás közepette, ezúttal is jelentős számú közönség előtt tudunk jó köröket futni.

A verseny vasárnapi szabad­edzéssel és előfutammal kezdődik, húsvéthétfőn délelőtt további előfutamokat rendeznek, 14.00-tól pedig az elődöntőkre és a döntőre kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!