Alsózsolca hírei

2018.03.20. 17:29

Csak meg kell nyomni a gombot Alsózsolcán

Alsózsolca - Folytatódik az Idősügyi Infokommunikációs Program, vészjelző-állapotmérő karórát kapnak az idős emberek.

Alsózsolca - Folytatódik az Idősügyi Infokommunikációs Program, vészjelző-állapotmérő karórát kapnak az idős emberek.

Megyénkben 7 településen több mint 120 idős ember egészségét és biztonságát védi majd az úgynevezett vészjelző-állapotmérő karóra. Az első eszközöket hétfőn Alsózsolcán adták át a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium országos Idősügyi Infokommunikációs Programjának keretében.

A rendezvényen Csöbör Katalin országgyűlési képviselő hangsúlyozta: nagy öröm számára, hogy épp abban a városban kapják meg az idős emberek elsőként az eszközt, ahol ő is él, hiszen szinte minden embert személyesen is ismer. Mint fogalmazott: az idős emberekről kötelességünk gondoskodni, hiszen ők értéket képviselnek társadalmunkban.

Kötelességünk az idős emberekről gondoskodni." Csöbör Katalin

Vészjelzést küld

A vészjelző-állapotmérő karórák működését Jeneiné dr. Rubovszky Csilla szociálpolitikus, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa mutatta be. Mint jelezte, az eszköz az idősek biztonságérzetét növeli, amit sokféle funkcióval láttak el, objektív és szubjektív állapotot is jelez.

Kétoldalú kommunikációra alkalmas, ha viselője rosszul lesz, csak meg kell nyomnia a közepén található piros gombot, amely azonnal vészjelzést küld a hivatásos gondozó vagy családtag telefonjára. A készülékkel az idős ember akár azonnal segítséget tud kérni abban az esetben is, ha otthonában baleset éri. A karóra figyeli az egészségügyi adatokat is, amelyeket egy hónapon keresztül tárol egy erre alkalmas rendszerben.

Oktatás is lesz

Bátori Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója hozzátette: az eszköz működését oktatáson tanulják majd meg az idős emberek és a szociális ellátóközpontok. Jelezte: az országban 23 ezer idős ember részesül házi segítségnyújtásban, az ő biztonságukat több mint 1000 készülék segíti majd.

Megtudtuk azt is, megyénkben a sajószentpéteri Dr. Csiba László Integrált Szociális Intézmény lesz a diszpécserközpont.

- HE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!