“Szó sincs arról, hogy több családot telepítettünk volna Miskolcra”

Akt.:
Az érintett Győri kapui ingatlan
Az érintett Győri kapui ingatlan
Miskolc – Káló Károly, a Bhim Rao elnöke cáfolja, hogy több cigány családot költöztettek volna állami pénzen Miskolcra.

A Jobbik szerint egy államilag támogatott telepfelszámolási program részeként vidéki cigánytelepekről költöztettek családokat Miskolcra. Erről beszélt pénteki sajtótájékoztatóján Jakab Péter, a párt miskolci frakció­vezetője.

Elmondta, hogy a napokban Győri kapui lakosok keresték meg azzal, hogy egy antiszociális család terrorizálja őket. A párt bejárást szervezett a helyszínre, ennek során derült ki számukra, hogy a családot egy abaújszántói telepfelszámolási program részeként költöztették Miskolcra. Jakab Péter szerint azonban nemcsak ez az egy család érkezett a program segítségével, hanem rajtuk kívül még hatan, akiknek – mint a frakcióvezető fogalmazott – kormányzati szakemberek segítségével sikerült ingatlant vásárolnia a Bhim Rao Egyesületnek.

Mire alapozza ezeket az állításokat Jakab Péter, vannak-e ezt igazoló dokumentumai? – kérdeztük. „Mint említettem, lakossági bejelentésre mentünk a helyszínre, ott beszéltünk az érintett családdal is, akik elmondták, többen érkeztek Abaújszántóról, mert ott felszámoltak egy cigánytelepet. Illetve a lakók megkeresték Káló Károlyt, a Bhim Rao Egyesület elnökét panaszukkal, aki – magánbeszélgetésen – arról tájékoztatta őket, hogy hét családnak vettek ingatlant, kormányzati szakemberek segítségével” – válaszolta.

A másik hat családról nincs információja a Jobbiknak – tudtuk meg.

Egy esetben a városban

„Szó sincs arról, hogy több családot telepítettünk volna Miskolcra – erősítette meg az Észak-Magyarország kérdésére korábbi kijelentését Káló Károly, a Bhim Rao Egyesület elnöke. – Mindössze azt az egyetlen családot juttattuk lakóingatlanhoz Miskolcon. Szempont volt, hogy ne szegregált környezetben legyen az életterük, ezért kaptak lakást abban a társasházban. A finanszírozó pedig a 2005-ben indult Roma Integráció Évtizede Program volt.”

Az elnök elmondta, hogy nem a miskolci önkormányzat szakembereivel, hanem a pályázatban akkor közreműködő minisztérium által delegált szakemberekkel választották ki a lakást még 2009-ben, és adták át a családnak. „Az elmúlt jó 5 évben senkinek nem volt semmiféle problémája a családdal. „Most, öt év után megjelenik egy párt, és politikai ügyet próbál csiholni két szomszéd rossz kapcsolatából.”

A többiek helyben maradtak

Megtudtuk, hogy az abaújszántói programban 9 család helyben jutott lakáshoz, 4 családnak segítettek a háza felújításában, és csak ebben az egy esetben történt olyan, hogy máshol – esetünkben – Miskolcon kaptak volna új lakhelyet. Ez is azért történt, mert a feleség eleve miskolci származású volt – mondta Káló Károly.

A miskolci önkormányzatot is megkerestük. Későbbre ígértek választ.

ÉM-SZR, SZB


Előzmény:

Ez nem fészekrakós ügy, de itt is meglehetősen sok a kérdőjel

Miskolc – Vidéki cigánytelepekről költöztettek családokat Miskolcra állami támogatással – állította sajtó­tájékoztatóján a Jobbik. tovább »

hirdetés


hirdet�s