Friss hírek

2008.11.27. 20:25

Átadták a Summa Artium Díjakat

<p>A Mecénásnapok nyitó eseményeként csütörtökön este átadták a budapesti Műcsarnokban a Summa Artium Díjakat. A negyedik alkalommal odaítélt elismerést olyan cégek vagy magánemberek kaphatják meg, akik valamilyen rendkívülit tettek a kultúráért. "Patrónus" kategóriában Máthé Erzsi színművész vehette át a Summa Artium Díjat.</p>

2005 óta minden évben négy kategóriában ítélik oda a díjat. Idén "A Kortárs művészetért" kategóriában az E.ON Hungária Vállalatcsoport részesült az elismerésben. A cég évről évre jelentős összegekkel támogatja a kortárs művészetet. "Kis-és középvállalkozások" kategóriában a Golyóstoll Kft. tulajdonosai, Pados Gábor és Pajor Zsolt vehették át csütörtökön este a Summa Artium díjat. A két fiatal szombathelyi üzletember a Golyóstoll Kft. írószer nagykereskedés bevételeiből támogatja az Irokéz (nonprofit) Galériát.

"Patrónus" kategóriában Máthé Erzsi részesült az elismerésben. A népszerű színművész létrehozott egy alapítványt, amelynek kamatait a Színház-és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatóinak támogatására ajánlott fel. A Borsodi Sörgyár kapta meg "Projekt" kategóriában a Summa Artium díjat. A cég rendszeresen népszerűsíti, támogatja a Szépművészeti Múzeum aktuális programjait. Különdíjban részesült a Concorde csoport, amely több kortárs projektet is támogat.

A díj életre hívója, az idén ötéves Summa Artium Kht. azért alakult, hogy a kultúra magántámogatását elősegítse, mondta el a Független Hírügynökségnek a nonprofit szervezet igazgatója. Török András hangsúlyozta: a Summa Artium díj a kultúrát támogató vállalatok és magánszemélyek elismerését szolgálja. Minden évben egy független zsűri dönt a díjazottakról.

Kérdésünkre, hogy mekkora az érdeklődés az üzleti-és magánszférából a Summa Artium projektjei iránt, az igazgató elmondta: egyre több olyan klasszikus mecénás jelentkezik, aki támogatja a kultúrát, de nem akar profitot a befektetésért cserébe, ezért is részesült különdíjban a Concorde csoport.

A vasárnap estig tartó Mecénásnapok keretében pénteken délelőtt kreativitás a kultúra szponzorációban címmel kerekasztal-beszélgetést rendeznek a magyarországi kulturális támogatás gyakorlatáról, pozitív példáiról. Ugyanaznap este, neves művészettörténészek járják körül a kulturális mecenatúra kérdéskörét. A Mecénásnapok idején a Műcsarnok termeiben 11 kortárs gyűjtemény mutatkozik be.

A Mecénásnapok részletes programja a: www. summa-artium.hu vagy a www.mucsarnok.hu oldalon olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!