Oktatás

2019.08.01. 11:30

Több száz pedagógus hiányzik

Lesz olyan óvoda, ahol a következő tanévben a dajka uzsonnáztat és a közmunkás takarít.

Hegyi Erika

Angoltanárból nincs elég (illusztráció)

Megyénkben nem kevesebb mint 390 pedagógust keresnek ezen a nyáron az oktatási-nevelési intézmények, derült ki a közszféra állásportálján böngészve. Bizony nincsenek könnyű helyzetben az iskolák és az óvodák, hiszen országszerte hiányoznak a pedagógusok az intézményekből. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 248 tanárnak, 84 tanítónak és 58 óvodapedagógusnak kínálnak állást, de keresettek a gyógypedagógusok és a fejlesztőpedagógusok is. Előbbiből 27-et, utóbbiból 7-et keresnek.

A tanárok közük nagy hiány van matematika, fizika, angol és testnevelés szakosokból, de szinte bármilyen szakos tanár találhat magának állást megyénkben. Olyan intézmény is akad, amelyik csak azt írja, tanítókat és tanárokat keres. Mindegy tehát, hogy milyen szakosok, csak jöjjenek. Már nemcsak a kisebb települések iskolái és óvodái küzdenek pedagógushiánnyal, hanem a nagyobb városok intézményei is. Miskolcon 34 tanár hiányzik, Ózdon 17, Kazincbarcikán pedig 15.

Kevés a fizetés

Molnár Zoltántól, a Pedagógusok Szakszervezete megyei elnökétől kérdeztük, mi az oka annak, hogy ok a betöltetlen pedagógusállás, ilyenkor váltanak a pedagógusok intézményt?

Az érdekvédő lapunknak jelezte, az tény, hogy a legtöbb pedagógus a tanév végeztével vált munkahelyet, de a pedagógushiány tanév közben is valós probléma. Főleg matematika, fizika és angol szakos pedagógusokból van kevesebb, mint amennyire valójában szükség lenne.

– Gyakran halljuk, hogy milyen sok fiatal jelentkezik pedagógusnak az egyetemekre. Ez igaz, csakhogy a jelentkezők fele nem megy a pályára, aki pedig azt választja, pár év múlva otthagyja. Hogy miért? Mert egy egyetemet végzett pályakezdő pedagógusnak a fizetése nem éri el a nettó 140 ezer forintot. Két évig gyakornokként dolgozik, csak ezután töltheti föl portfólióját, hogy a pedagógus I. kategóriába kerülhessen. De amikor átsorolják, 4 hónapig még mindig csak a gyakornoki fizetését kapja. A pedagóguspálya azért sem vonzó, mert rengeteg az adminisztráció, a munka megterhelő, az elvárások magasak és a felelősség is nagy. Azok a pedagógusok keresnek csak jobban, akik már elérték a mesterkategóriát – sorolta Molnár Zoltán.

Sok a gyerek

A rekorder alighanem a szendrőládi óvoda, ahová 6 pedagógust is keresnek. Minyóczki Lászlóné óvodavezetőtől megtudtuk, ennek fő oka az, hogy két csoporttal bővült az intézményük a magas gyermeklétszám miatt, de a nyugdíjba vonult kolléga helyett is újat kell keresni. Eddig egyetlen pályázat érkezett csak, és nincs rá remény, hogy mind a 6 üres állást be tudják majd tölteni.

– Úgy tudjuk megoldani a helyzetet, hogy a meglévő óvodapedagógusaink tovább maradnak. Napi 8 órát töltenek majd a gyerekek között, nem pedig hatot vagy hat és felet. Alvási időben a dajkák és a pedagógiai asszisztensek vigyáznak a gyerekekre, a takarítást pedig a közmunkások végzik el. Addig nem oldódik meg a pedagógushiány, amíg a pályakezdők nettó 135 ezer forintot keresnek, kevesebbet, mint aki érettségivel dolgozik nálunk, mert még nincs meg a diplomája – vázolta a helyzetet az óvodavezető, hozzátéve: a kistelepüléseken az is gond, hogy nincs megfelelő tömegközlekedés, hiszen ott a pedagógusok általában nem helyben laknak.

Az óvodavezető megemlítette: a közösségi oldalon óvodapedagógusokat keresnek Németországba, a magyar bérekhez képest ötször annyiért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!