DVTK

2019.08.17. 11:30

Messzire van az oroszlán bajsza

Szombaton a még hibátlan, listavezető Mol Fehérvár FC-nél vendégeskedik a DVTK.

Berecz Csaba

Tajti (balra) az eddigi mindkét meccsen eredményes volt

Fotó: Kozma István

Két hazai mérkőzés, egy győzelem (Honvéd ellen: 2-1) és egy vereség (Újpest ellen: 1-2) után a labdarúgó NB I 3. fordulójában az évad első idegenbeli meccsét játssza ma 19.30-tól a Diósgyőri VTK csapata. A piros-fehérek a tavalyi bajnoki ezüstérmes, a Mol Fehérvár FC vendégei lesznek, Székesfehérvárott. A tavaly még Vidi néven szerepelt gárda a hazai porondon eddig mindkét meccsét megnyerte, előbb az újonc Kaposvár RFC-t páholták el 4-2-re, a múlt héten pedig a Puskás AFC vendégeként 2-0-ra diadalmaskodtak. Történt mindez azok után, hogy az Európa Liga 2. fordulójában a liechtensteini FC Vaduz szégyenpadra ültette, kiejtette a fehérváriakat, akik ezek után a bajnokságban mutathatják meg, hogy többet érnek annál, mint ahogy nemzetközi szinten beárazták őket. A DVTK-nak ,,hagyományosan” jól megy a székesfehérváriak ellen, az előző négy évadban lejátszott 12 meccsen ötven százalékos a két csapat egymás elleni mérlege, annak ellenére, hogy a büdzséket illetően nagyon távoli súlycsoportban vannak egymástól a felek. A piros-fehérek az idei esztendőben a Fejér megyei gárda ellen lejátszott mindkét bajnokit megnyerték, idegenből is el tudták hozni a győzelemért járó pontokat. Ezzel együtt sem a Diósgyőr a mai meccs esélyese, kisebb csoda lenne, ha a elérnének addig, hogy ismét megráncigálják az oroszlán bajszát.

– A tavalyi évhez képest fejlődünk kell abban, hogy az idegenbeli meccseken jó eredményeket tudjunk elérni – mondta Fernando Miguel Fernández Escribano, a DVTK vezetőedzője a klub tegnapi sajtótájékoztatóján. – Nehéz meccsre számítok, mert nagyon erős csapat ellen játszunk. Egy olyan együttes ellen, akik idejekorán búcsúztak a nemzetközi kupától, és most nem is lehet más céljuk, minthogy megnyerjék a bajnokságot. Egy ilyen gárda ellen száz százalékot kell adni, hogy eredményesek tudjunk lenni.

Szóba került

Természetesen szóba került az Újpest elleni, legutóbbi bajnoki is, amelyről – arra az újságírói kérdésére válaszolva, hogy követett-e el hibát – a spanyol tréner azt felelte, hogy igen, ő is, a játékosok is, hiszen, ahogy mindenki más, így ők is hibáznak. A DVTK szakvezetője azt is mondta, hogy a Honvéd elleni győztes meccs sem volt tökéletes, az eddigi mindkét bajnoki döntetlen körüli volt, a játék képe alapján, hiszen ha a Honvéd játékosának, N'Gognak a ziccere a hajrában bemegy, vagy ha Prosser lövése picit pontosabb az Újpest ellen, akkor mind a két találkozó X-re végződik. Fernando Miguel Fernández Escribano azt is megemlítette: az, hogy kompaktságban, szervezettségben fejlődött a csapat, ez minkét mérkőzésen megmutatkozott, de hozzátette, hogy az Újpest ellen a játék felépítése nem olyan volt, mint amit előzetesen terveztek, ugyanis nem volt megfelelő a ritmus, nem találták meg a kellő ütemet. Az edző azt is hozzátette: ebből tanulni kell, és a Fehérvár ellen úgy készülni, hogy ez ne így legyen.

Kérdésként az is elhangzott, hogy miért nyilatkozta azt az Újpest elleni meccset követően, hogy büszke a játékosaira. Ezzel kapcsolatban azt mondta a szakvezető, hogy azért használta ezt a jelzőt, mert jó ritmusú, lüktető mérkőzést játszottak, az elképzeléseik javarészt megvalósultak, majd hozzátette: igaz, hogy szinte mindenki, a szurkolók, az újságírók az eredményből indulnak ki az értékeléskor, de edzőként ő sok pozitívumot látott a pályán.

– Amikor 15 hónapja a DVTK szakvezetője lettem, az Újpest ellen ültem először a csapat kispadján – idézte fel a múltat Fernando Miguel Fernández Escribano. – Azon a mérkőzésen 1-0-ra kaptunk ki, de akkora különbség volt a két csapat között, ami lehetett volna sokkal nagyobb arányú is a gólok tekintetében. Azóta a fővárosi csapat kerete minimálisat változott, az edzőjük ugyanaz, közben Magyar Kupát nyertek, és ha két csapat közötti mostani különbséget összehasonlítjuk a régivel, jelenleg sokkal kisebb. Ez pedig a játékosaink érdeme, akik nagyszerű munkát végeznek. A tanulási folyamatban benne van a hiba, építeni mindig nehezebb, mint egy jó építményt fenntartani. Az Újpest fenntartja, mi pedig próbálunk felzárkózni.

Lapunk felvette azt, hogy az Újpestnek a második félidő elején szerzett találata után a DVTK-nak háromnegyed órája volt arra, hogy egalizáljon, de ez alatt csak egy gólszerzési lehetőséget tudtak kialakítani, és ezzel kapcsolatban arról érdeklődtünk, hogy egy, a lila-fehéreknél is jobb csapattal szemben, hogyan lehetne ezen a mutatón javítani.

– Nagyon sok összetevője van annak, hogy fejelődni tudjunk ebben – válaszolta a szakvezető. – Az egyik, hogy meglegyen a versenyhelyzet. Tabakovic akkor nem volt bevethető, és Makraira is szükség lesz ezen a téren. Az edzéseken ezt gyakorolni kell, sok munkát kell befektetni. Ezen a meccsen valóban kevés helyzetet dolgoztunk ki, ahogy az Újpest is. Koncentrálnunk kell, figyelnünk kell a védekezésre, mert a tavalyi évadban a a legtöbb gólt mi kaptuk, és a cél az, hogy az idei évadban ezek számát csökkentsük. Ugyanakkor meg kell találnunk a védekezés, támadás egyensúlyát is, a stabilitás mellett több helyzetet kell kialakítanunk, ez kétségtelen.

A példa

Arra a kérdésre, hogy mi kell ahhoz, hogy a Fehérvár ellen eredményesek legyenek, azt felelte a DVTK szakvezetője, hogy a koncentráció nagyon fontos, mert egy ilyen jó csapatnak nem is kell feltétlenül jól játszania ahhoz, hogy meccset nyerjen, majd példaként a piros-kékek legutóbbi, Puskás elleni bajnokiját említette. A spanyol tréner azt is kijelentette: kulcsfontosságú, hogy a védekezésük jól működjön, és mivel a fehérvári gárda jó játékra képes, sok mindennek össze kell jönnie ahhoz, hogy nyerni tudjanak ott, majd azt is mondta, megvan az elképzésük arra, hogy mivel lehetnek eredményesek ezen a mérkőzésen.

Arra a kérdésre, hogy várható-e, hogy a védelemben változtat, a DVTK edzője azt válaszolta, hogy megvan a terv arra, hogy milyen csapattal állnak fel, de mivel a fehérvári edző stratégiája flexibilis, többféle felállásban képesek jó játékra, az csak egy órával a meccs előtt, a kezdőcsapatból derülhet ki, hogy milyen felállást választanak, ezért is nehéz ellenük készülni.

A DVTK játékoskeretéről azt mondta Fernando Miguel Fernández Escribano, hogy Tabakovic már bevethető állapotban van, ez látható lesz a Fehérvár ellen. Makrai és Ivánka viszont még nem áll játékra készen.


Várható kezdő

A DVTK várható kezdőcsapata: Danilovic – Polgár, Brkovic, Karan, Vági (Tamás M.) – Adukor, Márkvárt – Shestakov, Hasani, Tajti – Prosser (Tabakovic).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!