Olvasás

2019.07.20. 14:00

Könyv vagy film?

A mai világban mind ritkábban találkozhatunk olyan emberekkel, akik könyveket olvasnak.

Zöldi Anikó

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Egyre elterjedtebb lett a „nézzük meg filmen, mert az jobb és nem unalmas” elv a fiatalok körében. Ennek is megvan a maga varázsa, de nem kapjuk meg azt az élményt, amit egy könyv tud az olvasó számára nyújtani.

A kezdetek

Sokáig én is úgy gondoltam, minek elolvasni a kötelező olvasmányokat, mikor túl unalmasak. Pár éve viszont egy baráti társaságban egy beszélgetés témájaként feljött a Szent Johanna Gimi cím könyv, amit egy magyar származású író, Leiner Laura írt. A beszélgetés egyre inkább felkeltette az érdeklődésem, a könyv iránt, így másnap elmentem a könyvtárba, ahol igen csak régen jártam már, és kikölcsönöztem ezt az olvasmányt. Akkoriban nem gondoltam volna, hogy lesz egy könyv, ami el tud varázsolni, mégis ez történt. Ez a történet volt az, ami által megszerettem az olvasást. Egy nyolc kötetes könyvről van szó, sokszor éjszakába nyúlon olvastam, mert egyszerűen nem tudtam letenni. Emlékszem, az utolsó kötet megvettem, mivel nem tudtam várni, hogy visszavigyék a könyvtárba. Nálam így kezdődött ez a rajongás, ezt az élményt soha egyetlen film sem tudta számomra visszaadni. Azóta rengeteg könyvet olvastam el, a könyves polcom hónapról hónapra gyarapodik.

Filmélmény

Minden filmnek megvan a varázsa, és magával tudja ragadni a nézőt. Sok filmet nézzek meg a szabadidőmben, inkább azokat részesítem előnyben, amelyeket már olvastam könyvben és ritkán történik meg az, hogy nem csalódok egy filmben. Legtöbbször az a problémám, hogy számomra fontos jelentek, események maradnak ki az alkotásból, amik meghatározzák a szereplők sorsát. Persze megértem, nem lehet mindent beleszőni egy másfél órás filmbe, de sokszor hiányérzetem van. Természetesen vannak kivételek is, amikor a film sokkal jobban sikerült, mint a könyv, mert a rendező megragadta a pillanatot, és tökéletesen visszaadta ezt a nézőnek.

Az olvasás jótékony hatásai

Az olvasásnak is számos jótékony hatása van a mindennapi életünkre. A könyvek által bővíteni tudjuk a szókincsünket. Empatikusabbak leszünk, hiszen nem csak önmagunkat ismerjük meg, hanem másokat is, különböző szereplőkkel találkozunk és megérthetjük a döntéseiket, cselekedeteiket. Kevesebbet stresszelünk, ugyanis az olvasás során az összpontosítás révén egyfajta pihenésre, kikapcsolódásra késztetjük az agyunkat. Fejleszti a rövid távú memóriát, hiszen rengeteg információt kell megjegyeznünk egy-egy sztori olvasása közben. Az íráskészségünk is fejlődik, mert az olvasás során több stílust is megismerünk, ezáltal kialakíthatjuk a saját stílusunkat.

Az olvasás remek kikapcsolódás egy fárasztó nap után, csak ajánlani tudom ezt a hobbit mindenkinek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!