Tokaj hírei

2016.09.17. 19:09

Jól halad a vízvezetékcsere Tokajban

Tokaj - Tokajban is zajlik az ivóvízhálózat modernizációja.

Tokaj - Tokajban is zajlik az ivóvízhálózat modernizációja.

Az ütemtervnek megfelelően halad a Svájci–Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásában megvalósuló „Azbesztcement anyagú ivóvíz fővezeték cseréje B.-A.-Z. megye kistérségi településein a GW-Borsodvíz Kft. szolgáltatási területén” nevet viselő projekt, amelynek Tokajt és a térséget érintő aktualitásairól tartottak nemrégiben lakossági fórumot.

A Borsodvíz Zrt. 1,6 milliárd forint svájci támogatást nyert „Az alapinfrastruktúra javítása/helyreállítása és modernizációja, valamint a környezet fejlesztése” című pályázati kiíráson, a Svájci–Magyar Együttműködési Program keretében. A közel 1,9 milliárd forintos összköltségvetésű beruházásból a fenti fejlesztés keretében a megye 13 kistérségi településén fejlesztik és korszerűsítik az ivóvízhálózatot.

A fórumon elsőként a házigazda, Péterné Ferencz Zsuzsanna, Tokaj jegyzője köszöntötte az egybegyűlteket. Kiemelte, hogy a település életében milyen sokat jelent ez a régóta várt fejlesztés, amelynek köszönhetően több ezer lakos számára javul az ivóvízellátás biztonsága.

600 köbmétert spórolnak

Kiss Attila, a Borsodvíz Zrt. főmérnöke mutatta be a projekt részleteit. Megtudhattuk, hogy a Borsodvíz Zrt. szolgáltatási területén 32 településen, összesen 370 kilométer azbesztcement vízcső üzemel. A 35–45 év közötti csövek esetében a vízveszteség értéke magas, az elöregedés miatt a meghibásodások gyakoriak. A hosszirányú repedések, törések és a kagylós törések napi hibaelhárítást igényelnek a Borsodvíz Zrt. munkatársaitól. Tokajban az I. ütemben 3,8 km-t rekonstruálnak, elsősorban töltővezetéket cserélnek.

– A svájci frank árfolyamváltozásából adódóan további 560 millió forinthoz jutottunk, így az önrésszel együtt 635 millió forintot költünk további rekonstrukcióra. A tokaji II. ütembe ebből adódóan több mint 5 km-t tudtunk bevonni. Tarcalon, ahol 3,5 km-t fejlesztettünk az I. ütemben, szintén hasonló módon jártunk el: a II. ütemben újabb 2,0 km-t rekonstruálunk. Tarcalon naponta 200 köbméterrel több vizet takarítottunk meg a hálózati vízveszteség-csökkenés eredményeképpen, míg Tokajban 400 köbméter/nap vízveszteséget spóroltunk meg az I. ütemben. A tokaji vízműből kiadott vízmennyiség összesen 600 köbméterrel csökkent naponta, ami igazán jelentősnek mondható – tudatta.

Októberre befejezhetik

A tokaji kivitelezés előrehaladásáról, a további ütemezésről Szűcs András, az A-G Konzorcium képviselője, a Geotechnika ’84 Víz- és Csatornaépítő Kft. ügyvezetője adott tájékoztatást.

– A munkálatokkal zömével szeptember végére szeretnénk végezni, míg a teljes befejezést októberre prognosztizáljuk – hangsúlyozta Szűcs András. – A konzorcium három éve vesz részt a projektben, ami a hosszú távú és kölcsönös bizalomra épül. Mindent megtettünk, hogy zökkenőmentesen menjenek a munkafolyamatok. Igyekeztünk és igyekszünk minden felmerülő kérdést, észrevételt úgy kezelni, hogy mindenki számára elfogadható megoldásokat találjunk.

- ÉM -


További fejlesztési lehetőségek

Dóka János tokaji önkormányzati képviselő hozzászólásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakosság számának növelésében fontos szerepe lehet az újabb közműfejlesztéseknek is. A Borsodvíz Zrt. 2013. január 1-től a víziközműveket visszaadta önkormányzati kezelésbe, így a víz-, szennyvízfejlesztés innentől kezdve önkormányzati feladat, az ellátásért is ők a felelősek. Tokaj tervei között szerepel a Csurgó-völgy, a benzinkút mögötti lakópark ilyen irányú fejlesztése, csakúgy, mint a vasútállomás mögötti, beépítetlen terület hasznosítása. Ez utóbbi olcsóbb, mint a Csurgó-völgy, hiszen ide csak vizet kell vinni, míg a többi helyen a szennyvizet is el kell vezetni. Az újabb utcák kialakításához, az építkezések számának gyarapodásához a csokprogram is hozzájárulhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!