szon-sportoldal

2013.02.06. 13:36

Eszébe sincs visszavonulni

Labdarúgás - Bejárta hegyet-völgyet. Magyarán a fél megyét és azontúl is megfordult. Jelenleg a megyei másodosztályban szereplő Vajában véd – ötven évesen! Makai Csabának nincs is szándékában visszavonulni, sőt, nagy tervet forgat a fejében. 

Labdarúgás - Bejárta hegyet-völgyet. Magyarán a fél megyét és azontúl is megfordult. Jelenleg a megyei másodosztályban szereplő Vajában véd – ötven évesen! Makai Csabának nincs is szándékában visszavonulni, sőt, nagy tervet forgat a fejében. Az ötvenévesen is aktívan védő Makai Csaba az ország legidősebb igazolt kapusa szeretne lenni.

Édesapja az NB I B-ben védett

– Annak idején, Kisvárdán, a középiskolában szegény megboldogult Oláh Tibor volt az testnevelő tanárom, ő beszélt rá, hogy álljak be a gólvonal elé, ennek idestova negyven éve – taglalta meglehetősen sok fordulattal tarkított pályafutásának történetét, annak kezdetét Makai Csaba. – Hozzátartozik az igazsághoz, hogy édesapám is kapus volt, annak idején az NB I B-s Komlóban védett: mivel akkor még apró kölyök voltam, nem láttam személyesen védeni, később viszont foglalkozott velem, mondhatom, ő mutatta meg a dolog csínját-bínját.

Buffon az etalon

Futballberkekben általános nézet, hogy kapusok flúgosak, és Makai Csaba nem is tiltakozik ez ellen.

–Különc vagyok, és talán az sem véletlen, ha sorba veszem az ismerőseimet, sok közöttük a kapus. Mindig az mozgatott, hogy jó védésekkel, olykor bravúrokkal, segítem győzelemre a csapatomat. Bár nem szokták kihangsúlyozni, a kapusok többsége igenis megfelelő játékintelligenciával rendelkezik, amit persze igyekezni kell a csapat szolgálatába állítani.

Annál is inkább, mert ezen a poszton nem lehet büntetlenül hibázni, pláne egyénieskedni, mert gól a következménye.

Természetesen – szerte a világban –o lyan akadnak „kollégák”, akikre Makai Csaba felnéz. Elismeri tudásukat, elvégre hosszú évek óta a csúcsformában teljesítenek.

– Számomra Gianluigi Buffon az olasz játékos talán még életében nem kapott potyagólt – meditált vajai hálóőr. – A másik az amerikai Brad Friedel, ő negyvenkét évesen is topcsapatban, a Tottenham-ben véd. Márpedig ahhoz tudni kell valamit, ha valakit ilyen idősen is az angol élvonalban foglalkoztatnak.

Koszta Jánost is lekörözné

Makai Csaba egyáltalán nem elmélkedik azon, hogy szögre akassza a kesztyűt. Mi több, komoly elhatározásra jutott.

– Valamelyik nap olvastam az újságban, hogy a volt válogatott, a Videotonban szerepelt Koszta János ötvenkét évesen került egy megyei másodosztályú csapathoz. Van egy célom: ha az egészségi állapotom engedi, akkor még öt évet szeretnék ráhúzni. Én szeretnék Magyarország legidősebb igazolt kapusa lenni!

KM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!