Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.03.23. 14:57

Vége a magyar határrendészek basáskodásának…

Záhony - Nem alkalmazható a 90 napos tartózkodási korlátozás a kishatár-engedéllyel Magyarországra utazó ukrán állampolgárokkal szemben, amennyiben közben megszakítják a tartózkodásukat – mondta ki a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság.

Záhony - Nem alkalmazható a 90 napos tartózkodási korlátozás a kishatár-engedéllyel Magyarországra utazó ukrán állampolgárokkal szemben, amennyiben közben megszakítják a tartózkodásukat – mondta ki a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság.Akik kishatárforgalmi engedéllyel utaznak a schengeni térségbe, adott esetben Magyarországra, azokra nem kell alkalmazni azt a korlátozást, hogy fél éven belül legfeljebb három hónapot (azaz 90 napot) tölthetnek ott, mondta ki csütörtöki ítéletében az Európai Bíróság.

A kishatárforgalmi engedéllyel rendelkezők esetében a tartózkodásnak a tagállamok és a velük határos harmadik államok közötti kétoldalú egyezményekben meghatározott leghosszabb időtartama a korábbi tartózkodásoktól függetlenül számítandó, amennyiben e tartózkodásokat a lakóhely szerinti országba történő visszatérések szakították meg, állapította meg a legfelsőbb európai bírói testület a Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei Rendőrkapitányság Záhony Határrendészeti Kirendeltsége kontra Oskar Shomodi (Somogyi Oszkár - Kárpátalja) ügyben.

A schengeni övezet előírásai szerint ugyanis azok, akik vízummal léphetnek be a térségbe, az első beutazás időpontjától számított hat hónapon belül legfeljebb három hónapig tartózkodhatnak az övezetben. A határok meghatározott körzetében élők viszont úgynevezett kishatárforgalmi engedéllyel utazhatnak be az országba, de nem hagyhatják el a határövezetet. Az EU ezzel kapcsolatban csak azt írja elő, hogy az így belépők sem tartózkodhatnak három hónapnál többet az országban.

Az ügyben érintett ukrán állampolgár 2010-ben akart kishatárforgalmi engedéllyel belépni Magyarországra Záhonynál, de a rendőrség ezt nem engedélyezte, mert az azt megelőző hat hónapban összesen több mint három hónapot töltött már ott. Az ebből fakadó jogvitában mondott most ítéletet az Európai Bíróság.

A luxembourgi bírói testület rámutatott: a kishatárforgalom lehetővé tételével az uniós jogalkotók célja az volt, hogy létrehozzon egy olyan rendszert, amely független a schengeni szabályoktól, és amelynek célja az, hogy a határ menti lakosok az EU külső határait könnyen, vagyis túlzott adminisztratív kötöttségek nélkül, gyakran vagy akár rendszeresen, gazdasági, társadalmi, kulturális vagy családi jellegű jogos indokkal átléphessék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!