Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.10. 16:21

Tervezgetik a költségvetést

Nyírtelek - Az önkormányzatok még számolgatnak, hiszen minden kiadás mögött ott kell lennie a forrásnak is.

Nyírtelek - Az önkormányzatok még számolgatnak, hiszen minden kiadás mögött ott kell lennie a forrásnak is.Hozzászokhattak már az elmúlt huszonhárom évben a polgármesteri hivatalok, hogy az első másfél-két hónap az adott év költségvetésének tervezésével telik el. A polgármesterek a munkatársaikkal osztanak-szoroznak, innen elvesznek kisebb-nagyobb összegeket, oda átcsoportosítanak forintokat, hogy jusson pénz a működés mellett minden fontos dologra. Nincs ez másképpen napjainkban sem, újra és újra átnézik a táblázatokat, átgondolják a bevételi forrásokat és a kiadásokat. Bár az idei költségvetés készítése hasonlít a korábbi évek menetéhez, mégis van egy fontos különbség: míg korábban az önkormányzatok normatív alapú támogatást kaptak az államtól, az idén ezt felváltja a feladat alapú támogatás.

Összeállításunkban két polgármestert kérdeztünk meg arról, hol tartanak a költségvetés készítésében.

Változások az idén

– Készül nálunk is a költségvetés, de a jelen helyzetben helyesebb a tervezgetés kifejezés, hiszen még nagyon képlékeny minden – mondta el érdeklődésünkre Magyar László, Nyírtelek polgármestere. – A feladat alapú finanszírozásra való áttérés sok újszerű dolgot jelent az önkormányzatoknak, a változásokkal most ismerkednek a pénzügyi szakemberek is. Nem lett nehezebb a költségvetés elkészítése, hiszen az alapadatokat megkaptuk a kincstártól, illetve az állam a kötelező feladatokhoz rendeli a támogatást, a gond inkább az, hogy az önkormányzat mozgástere a saját bevétel erejéig terjed. A kötelező feladatok között szerepel többek között a polgármesteri hivatal működtetése és a település üzemeltetése. Az üzemeltetéshez tartozik például a közterület-fenntartás, a zöldterület-gazdálkodás, a közvilágítás, a köztemető, a közutak fenntartása. Kapunk még támogatást egyéb kötelező feladatokra is, ilyen többek között a külterületi lakott helyek fenntartása, a közrend, a közbiztonság megteremtése, az egészségügyi ellátás biztosítása.

Nem lehet forráshiány

– A közoktatás államosításával az állam átvette a pedagógusokat, de az iskolát továbbra is az önkormányzat működteti. A két helyen működő iskolánk fenntartása több mint 50 millió forintba kerül. Ez a pénz egyelőre most még hiányzik. Saját bevételből próbáljuk meg előteremteni, valamint szeretnénk majd pályázni az országos költségvetési tartalékban elkülönítet forintokra is – folytatta a város vezetője. – Az óvoda és a bölcsőde központi finanszírozása lényegesen javult, ennek ellenére még saját forrást is kell hozzátennünk. Az ingyenes és a kedvezményes étkezéshez is több támogatást adott az állam a tavalyi évhez képest, de még ezekhez is kell tennünk pénzt. A helyzetünket az nehezíti, hogy a gépjárműadó 60 százaléka, az iparűzési adó egynegyede, valamint a teljes SZJA elkerül az önkormányzattól. A törvény nem engedi meg a forráshiányt, nem lehet mínuszos a költségvetés, minden kiadás mögött ott kell lennie a forrásnak is. Így tehát még mi is számolgatunk, tervezgetünk, hogy február 15-ig első körben benyújthassuk a költségvetést.

Keresik a plusz bevételeket

– A hét elejére áll össze a végleges költségvetésünk, még dolgozunk rajta, hogy február 15-éreelkészüljön – tájékoztatta lapunkat Csik Mihály. Nyírbéltek polgármester azt mondta, nem egyszerű a feladat, hiszen a kiadási és bevételi oldalnak egyensúlyban kell lennie, működési hiányt az önkormányzatok nem tervezhetnek. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a feladatalapú finanszírozás nem teljeskörű, így a helyhatóságoknak önerőből kell pótolniuk a költségeket. Csik Mihály példaként az óvodát említette, amit Ömböllyel közösen tartanak fenn, s már látszik: 5 millió forinttal kell kiegészíteni a normatívát. Szintén nem könnyíti meg a saját bevételek tervezését, hogy a gépjárműadónak csak 40 százaléka marad a településen, míg az iparűzési adó csaknem felét már eleve beszámítják az állami támogatásba.

– Keressük, hogy miként tehetnénk szert plusz bevételre, de nem vagyunk vállalkozók – jegyezte meg a település első embere. Elsősorban földbérletben gondolkodnak, fejlesztésre, vagy az ahhoz szükséges önerő biztosítására akkor lehet forrással számolni, ha a tulajdonukban lévő nadrágszíj parcellákat értékesíteni tudják, ám kérdés: a résztulajdonos megveszi vagy sem.

– Nagyon lecsökkentve a kiadásokat indulunk neki a 2013-as évnek, mert az megtörténhet, hogy a bevételek nem úgy alakulnak, vagy nem olyan ütemezésben, ahogy terveztük, a számlák pedig időben érkeznek, s azokat ki kell fizetnünk – magyarázta Csik Mihály és hozzátette: megoldják, ha kell, még jobban „megszorítják” magukat.

- KM - MML, BM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!