Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.02. 16:56

Energiát nyernek a hulladékból

<p>Nyíregyháza - A hulladéklerakók fenntartóinak gondoskodni kell a káros anyagok összegyűjtéséről is. Környezetvédelmi elvárások is közrejátszanak abban, hogy ma már jobbnál jobb ötletek alkalmazásának lehetünk szemtanúi. <A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/energiat-nyernek-a-hulladekbol/cn/szon-news-km_01-20080302-045121"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

A felhalmozott, depókba rakott lakossági hulladék olyan bomlási folyamatokon megy át, melynek során többek között metán tartalmú gáz szabadul fel. Ez szennyezi a környezetet, ám villamos energia előállítására hasznosítható.

– Az ehhez szükséges technológia fejlődésén túl a világ növekvő energiaéhsége valamint a környezetvédelmi elvárások is közrejátszanak abban, hogy ma már jobbnál jobb ötletek alkalmazásának lehetünk szemtanúi – utal a kényszerítő hatásokra a gyakorlati megoldásokban hazai éllovasként jegyzett Exim-Invest Biogáz Kft. ügyvezető igazgatója, Gyureskó Sándor.

A nyíregyházi cég építi a depóniagáz kinyerésével működő legnagyobb villamosáram-termelő berendezéseket.

Összegyűjtik a gázt

A szakmai alapokról elmondja: a depóniákba rakott szilárd települési hulladékok tömegében összetett fizikai, kémiai és biológiai folyamatok kezdődnek el, ezek eredménye a depóniagáz képződése.

 A depónia kialakításától, az abban felhalmozott hulladék jellegétől, mennyiségétől, az adott terület csapadék és párolgási viszonyaitól függően a metántartalmú gáz kb. húsz évig nyerhető ki.

Összegyűjtése nélkül a légkörbe távozik és jóval agresszívebben növeli az üvegházhatást, mint például a gépkocsik kipufogó gázai.

– Társaságunk a depóniagáz hasznosítására jött létre Nyíregyházán 2002-ben, kifejezetten projektcégként. Ennek lényege: a Nyíregyházi Regionális Hulladéklerakó Kht. által üzemeltetett telephelyen képződő metán tartalmú gáz hasznosítása.

A lerakó 12 hektáros részén kezdtük el a munkát, ott, ahol az elhelyezett hulladék a 10 méteres magasságot is eléri – árulkodik sajtos léptékekről az igazgató.

A társaság a technológiát Ausztriából hozta be: Schwechat mellett található egy 30 hektáros lerakó, ott tanulmányozták a depóniagáz kinyerését és azzal elektromos áram előállítását.

Állami támogatás nélkül fogtak a hazai beruházáshoz, magánerőből – a projekt számára egyetlen bankot sikerült megnyerni, s csak azért, mert bányamérnök szakértője reálisnak tartotta a kezdeményezést.

Kutakat fúrtak

Nagy lökést adott a programnak, hogy 2001-től törvény rendelkezik a megújuló erőforrásokból termelt energia kötelező átvételéről és szabályozza annak módját. Az így előállított elektromos áram árát is meghatározza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium mindenkori rendelkezésével.

A beruházás kezdetekor az Exim-Invest Biogáz Kft. a kiszemelt 12 hektáron mintavételezési kutakat fúrt, majd a kinyert depóniagázt bevizsgálva döntött a munkák folytatásáról.

A rendszer működése

Összesen 135 kút készült el, megfelelő kavicságyba, szűrőréteggel ellátva. Négy kút csatlakozik egy gyűjtőcsőre, melyek gerincvezetékén juttatják el a gázt a 300 köbméter/óra teljesítményű gázszivattyúkon keresztül a gázmotorba. A motor generátort hajt, amely 400 V feszültségű áramot állít elő, ezt transzformátor 22 kV feszültségűre alakítja és földkábeleken juttatja el a helyi áramszolgáltató, az E-On távvezetékére. A gázmotor villamos teljesítménye 511 kW, és óránként 300 köbméter metángázt éget el. A Magyarországon egyedülálló technológia hasznosítására már más városok is felkérték a társaságot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!