Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.11.10. 07:50

Menüajánlat az Önök receptjeiből

<p>A hétvégi menüajánlatunk kicsit rendhagyó, picit reform, valamennyire hagyományos és egyáltalán nem kalóriaszegény. Tessék kipróbálni, mindenkinek jó étvágyat kívánunk!</p>

Burgonyaleves zabpehellyel
Hozzávalók: 20 dkg burgonya, 8 dkg vegyes zöldség, 1,5 liter víz, só, 3 dkg zabpehely, 2 evőkanál olaj, 2 dkg liszt, 1 kávéskanál pirospaprika, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A burgonyát, a zöldségeket kockákra vágjuk és forró vízben főzni kezdjük. Amikor már félig megpuhultak, beletesszük a zabpelyhet. Az olajból és a lisztből rózsaszín rántást készítünk, beletesszük a pirospaprikát, majd felengedve a leveshez adjuk. Az első fogást petrezselyemzölddel meghintve adjuk az asztalra.

- Tarnai Enikő, Tiszadada -

Gesztenyés libasült


Hozzávalók: egy konyhakész 3 kg-mos liba, 20 dkg sertés vagy baromfi apróhús, 20dkg gesztenye, 15 dkg gomba, 3 zsemle, 3 dl tej, petrezselyemzöld, 1 fej reszelt vöröshagyma, 3 tojás, só, bors, őrölt szerecsendió, pecsenye kacsamáj.
Elkészítése: A sütőben kipattogtatott, megtisztított, tejben puhára főtt gesztenyét áttörjük. A húst, a májat, a tejben áztatott zsemlét ledaráljuk és összekeverjük. Hozzáadjuk a gesztenyét, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a reszelt hagymát, a tojásokat, fűszerezzük, pirított gombát is keverünk bele. A masszát a liba hasüregébe töltjük, a nyílást összetűzzük és a libát sütőben pirosra sütjük. Gombás rizzsel és burgonyafánkkal tálaljuk.

- Szűcs István, Tiszadob -

Karamell
Hozzávalók: 45 dkg cukor, 4 dl tej, 45 dkg liszt, 8 dkg zsír vagy 10 dkg vaj, 1 dkg szalakáli, a töltelékhez 20 dkg vaj, 15 dkg darált dió, a karamell fele, 10 dkg cukor
Elkészítése: 45 dkg cukrot megpirítunk, óvatosan hozzáöntjük a tejet. Ha kihűlt, két részre osztjuk. Az egyik felét a többi hozzávalóval összegyúrjuk és 3 lapot készítünk belőle, melyeket közepes lángon sütőben megsütük. A töltelékhez valókat habosra keverjük, és ezt simítjuk a lapok közé. A tetejét tetszés szerint díszítjük, hűvös helyen tároljuk.

- Zsóder László, Nyíregyháza -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!