Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.10.31. 11:50

Adót fúj el a szélvihar, ver el a jég

<p>Tárgytalan a minimum adóalap azoknál a vállalkozóknál, akiket az adóévben vagy a megelőző adóévben (igazoltan!) elemi kár sújtott.</p>

Az APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatóságának tájékoztatójából kitűnik: 2007. július 1-jével léptek hatályba a minimum adóalapra vonatkozó rendelkezések, melyek az egyéni vállalkozókra és a társas vállalkozásokra egyaránt vonatkoznak.

A törvény szerint nem kell az új szabályt alkalmazni az adózónak akkor, ha az adóévben vagy a megelőző adóévben – igazoltan - elemi kár sújtotta.

A törvény alkalmazása során az elemi kár az elemi csapás – így különösen a jégeső, az árvíz, a belvíz, a homokverés, az aszály, a hó, a jég-, és széltörés, a vihar, a földrengés, valamint természeti vagy biológiai eredetű tűz – okozta olyan kár, amely az adózó megelőző adóévi évesített árbevételének legalább 15 százalékát eléri.

Abban az esetben, ha az adózó tevékenységét az adóévben vagy azt megelőző adóévben kezdte meg, akkor elemi kárnak a tevékenység egy napjára eső átlagos napi bevétel 365 napra számított összegének legalább 15 százaléka minősül. Átalakulással létrejött adózónál az átalakulás formájától függően azzal egyező, összesített, megosztott árbevételének a 15 százalékát elérő elemi kár összege esetén mentesül a jövedelem minimum számítása alól.

Az elemi csapás igazolására a kár tényét igazoló okmány (pl. biztosító, mezőgazdasági igazgatási szerv, a katasztrófavédelem végrehajtását végző szerv által kiállított szakvélemény, jegyzőkönyv) szolgál.

A felsorolt szervek köréből a mezőgazdasági szakigazgatási szervek a nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerről szóló törvény végrehajtási rendeletében rögzített szabályok alapján járnak el az elemi károk bejelentése, nyilvántartása, ellenőrzése, igazolása, stb. tekintetében, melynek megfelelően az általános szabály szerint a káresemény bekövetkeztétől számított tíz napon belül köteles a károsult a kárt bejelenteni. Ettől eltérő módon kell eljárni a 2007. évi fagykárok vonatkozásában, melyet a kárenyhítési hatósági szerződéskötéssel egyidejűleg kell benyújtani, amit aztán a szakigazgatási hivatal – helyszíni szemlét követően - jegyzőkönyvvel igazolja és dokumentálja.

Előfordulhat azonban, hogy az adózó nem rendelkezik az elemi csapás igazolására a kár tényét igazoló, tőle független szerv által kiállított okmánnyal. Ebben az esetben a kár tényét tartalmazó, általa kiállított jegyzőkönyvet a kár keletkezését követő 15 napon belül meg kell küldenie az illetékes állami adóhatóság részére.

A határidő jogvesztő, elmulasztása esetén igazolási kérelem nem terjeszthető elő!

- Nyéki Zsolt -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!