„Magyar” Afrika

Szalay Attila

Jürgen Klopp még viccelődött is, hogy reméli, Egyiptom gyorsan elvérzik az Afrika-kupán, így mihamarabb visszakaphatja Mohamed Szalahot. A német kívánsága csak félig teljesült: Egyiptom meglepetésre már a nyolcaddöntőben kiesett, a Liverpool vissza is kapta Szalahot – csakhogy sérülten. Az Afrika-kupa sokszor csak nyűg az európai futballban…

Magyarországról nézve kicsit más a helyzet. Az NB I téli álmot alszik az afrikai torna nagy részében, s mire felébred az előttünk álló hétvégén, Elefántcsontparton már a negyeddöntők is véget érnek. Mostanra már nincs is versenyben senki a magyar élvonalból, igaz eleve csak a Ferencváros tunéziai középpályása, Mohamed Ali Ben Romdan volt ott, és ő a csoportkört sem élte túl a válogatottjával. A Fradi játékosa nem futott túl jó tornát, az első, Namíbia elleni meccsen félidőben lecserélték, a másik két mérkőzésen pedig már csak percekre küldték pályára.

Akad viszont egy magyar állampolgár is az Afrika-kupán, aki futballtörténelmi siker részese lehet.

 Stopiráról van szó, aki 2012-től tavaly nyárig volt a Fehérvár erőssége, és ha hinni lehet a statisztikáknak, ő az NB I történetében a harmadik legtöbb meccsen pályára lépett légiós 265 mérkőzéssel. (E tekintetben csak Djordje Kamber és Ivan Lovric előzi meg.)

Stopira 2019-ben kapta meg a magyar állampolgárságot, de az Afrika-kupán persze a Zöld-foki Köztársaság egyik legendája, az 58 válogatottságával negyedik az örökranglistán. A csapat története legnagyobb sikerének a kapujában áll, hiszen már negyeddöntős (ellenfele Dél-Afrika lesz holnap). A nagyjából Győr-Moson-Sopron vármegye méretű szigetország korábban csak egyszer jutott ilyen messzire: 2013-ban – akkor az éppen sérült Stopira nélkül – került a legjobb nyolc közé. Az elődöntő most történelmi bravúr lenne.

A 35 éves Stopira túl van a csúcson, fehérvári búcsúja után csak hónapokkal később, november végén talált csapatot: hazaigazolt a Zöld-foki-szigetekre, a Boavista FC Praiához. Ennek ellenére is bekerült a válogatottba, s pályára ugyan még nem lépett a most zajló Afrika-kupán, de arrafelé igazi példakép – épp egy szociális célból sportpályák létesítésére gyűjtő kampány arca. Az egyik ilyen jótékonysági eseményen Stopira Fehérvár-mezben adott nyilatkozatot a helyi híradóban, noha akkor már rég felszámolta az itteni életét.

Stopira nagy hirtelenjében nem felejtette el Magyarországot, és az Afrika-kupa neki köszönhetően egy kicsit „magyarrá” is válik. S ha a magunkénak érezzük, máris nem akkora nyűg.