Adni és adni

Bódi Csaba

Az egy négyzetméterre jutó egykori válogatott labdarúgók száma jó eséllyel nem a nemzeti csapat legutóbbi mérkőzésén volt a legnagyobb. Legjobbjaink június 20-án Litvánia ellen játszottak Eb-selejtezőt a Puskás Arénában, ahol 58 269 néző látta, köztük sok hajdani kiválósággal, a 2–0-s hazai győzelmet. Ahogy azonban a korábbi szövetségi kapitány, Csank János, úgy a 97-szeres válogatott Gera Zoltán, vagy a profi futballista pályafutását nyáron befejezett Nikolics Nemanja sem a játéktéren tette magát hasznossá a baltiak ellen. Másképp történt ez a magyar öregfiúk válogatottja pályaavatóval egybekötött jótékonysági fellépésén. 

A szeniorok szakmai felelőse, Gellei Imre kapusként a 76 éves Csank Jánossal indította a névsor­olvasást. A meccskeretből előbb Mracskó, Telek, Mátyus, Urbányi, Véber, Lipcsei, Nyilas, Kovács K., Wukovics és Hamar lépett gyepre, majd Fehér, Egressy, Guzmics, Arany, Vermes, Vaskó, Sowumni, Gera, Pisont és Nikolics következett. Az MLSZ szóvivője, Sipos Jenő „alanyi jogon”, míg Vida Máté és az énekes, Balázs Pali vendég­játékosként erősítette az egyébként sem gyenge állományt. Mi több, Nyilasi Tibor, Szokolai László, Rab Tibor, Martos Győző, Dunai Antal és Lovrencsics Gergő is tiszteletét tette Petőfibányán. A hevesi településen az édesanyját elveszített, fogyatékkal és nehéz körülmények között élő testvérpárnak segítettek a megjelentek. Ezúttal mindenki csak adott. Ki ezt, ki azt. 

Amikor pedig arra terelődött a szó, hogy a válogatott fellépti díja mennyivel apasztotta a rendezvény bevételét, jött a meglepő válasz a szervezőktől: „Semmivel, sőt!” 

A nemzeti csapat tagjai nemcsak hogy ingyen vállalták a szereplést, de pénzt is gyűjtöttek a családnak.

 Az MLSZ 40 darab labdát küldött, Vaskó Tamás külön 180 ezer forintot adott át az édesapának, Gera Zoltán meccsen viselt cipője pedig 50 ezer forintért kelt el, amelyet az U21-es válogatott szövetségi edzője szintén betett a közösbe. A mezárverésen Gyurcsó, Sigér, Lovrencsics, Ádám, Firminho, Darwin Nunez trikója, valamint a Puskás Ferenc dedikálta labda 605 ezer forintért kelt el. 

A szaúdi ligából nem érkezett felajánlás, miként a PSG tulajdonosai is mással foglalatoskodtak ez idő tájt. De sebaj! A magyar futball rangos képviselői 700 néző nagy örömére nemcsak a labdarúgás ünnepévé emelték az augusztusi hétköznapot, de azt is megmutatták, hogyan lehet és miként érdemes a népszerűség oldalvizén sportemberként emlékezeteset alkotni.