Törlesztés

Pajor-Gyulai László

Összjáték, ez volt a sorozat címe. A Magyar Nemzet, a Nemzeti Sport és az Origo közös kezdeményezése cikkekkel, interjúkkal próbálta felhívni a figyelmet arra, hogy a régi idők nagy játékosai közül sokan méltatlan körülmények között élnek, és az olimpiai érmesek életjáradékához hasonlóan ők is megérdemelnék a rendszeres, alanyi jogon járó támogatást. Ez 2020 szeptemberében kezdődött, és tulajdonképpen most, 2022 decemberében ért véget, ráadásul nagyszerű eredménnyel. 

Az írások természetesen hamarabb elfogytak, és a három szerkesztőség talán már nem is remélte, hogy az arra illetékeseknél foganatja lesz a sorozatnak, ám most kiderült, nem dolgoztak hiába.

Az MLSZ ugyanis támogatási programot dolgozott ki, amelyben mérlegelés nélkül azok az egykori férfi és női magyar válogatott labdarúgók vehetnek részt, akik legalább ötször pályára léptek címeres mezben, Magyarországon élnek, továbbá elérték az öregségi nyugdíjkorhatárt és/vagy állami nyugellátásban részesülnek. Ők havi minimum százezer forint támogatást kapnak életük végéig az MLSZ-től, ha pedig a havi nyugdíjuk nem éri el a 200 ezer forintot, akkor annyit, hogy kiegészüljön 200 ezer forintra. De azoknak is lehetőségük van pályázni, akik ezeknek a feltételeknek nem felelnek meg, ám rászorulók, ők egyéni elbírálás után juthatnak támogatáshoz, amennyiben legalább 200 férfi vagy női NB I-es mérkőzésen játszottak pályafutásuk során, a többi feltétel ugyanaz, mint az első esetben.

Ha valakinek elsőként az ugrik be, hogy már megint pénzt adnak a focistáknak, gondoljon arra is, hogy nem a mai, milliós fizetéseket bezsebelő futballistákról van szó! Azoknak szól a program, akik a hatvanas-hetvenes és nyolcvanas években ünnepelt sztárként sokszor megtöltötték a stadionokat, ám a képmutató szocialista rendszerben annyit sem kerestek, hogy kisebb vagyont képesek lettek volna felhalmozni. Az újpestieknek például a BEK elődöntőjében fejenként 800 forint prémiumot ígértek a továbbjutásért, a Bayern München játékosai 15 ezer márkát kaptak ugyanazért. A többség önhibáján kívül sodródott nehéz helyzetbe öregkorára, és akkor még nem szóltunk arról a korszakról, amelyben zsebbe mentek a fizetések, ha mentek egyáltalán, ami a nyugdíj nagyságát sem előnyösen befolyásolta.

A szövetség régi adósságot rendez ezzel a döntéssel, hiszen ne felejtsük el: ezeknek a labdarúgóknak egy-egy nemzetközi győzelme – vagy kudarca – társadalmi hatását tekintve sokszor elérte, sőt meghaladta akár egyes olimpiai érmek jelentőségét is.