JEGYZET

2021.01.02. 06:30

Akarás, nyögés

Szilágyi László

Nem is olyan régen, december második napján történt. A Telekom Veszprém feltörölte a padlót a Kiellel a kézilabda-BL csoportkörében, a nyolcgólos győzelem elhitette a közvéleménnyel, hogy sima ügy lesz az év végi Final Four. Sőt, a Veszprém fokozta a tempót, tizenkét góllal nyert Szegeden, s ezek után még a legóvatosabb becslések is minimum a BL-döntőben, de inkább a győzelmi emelvényen láttatták a magyar bajnokot.

Ehhez képest lett, ami lett: két elvesztett meccs, negyedik hely Kölnben, és a kijózanodás időszaka. A világválogatott erősségű nemzetközi kompánia sportigazgatója, Nagy László nem látta szükségét annak, hogy levonja a szakmai következtetéseket. Ezt minden bizonnyal házon belül megteszik Veszprémben. A korábbi kétszeres BL-győztes legenda elütötte egy szólással az adekvát „Mi történt Kölnben?” kérdést. A sportigazgató azt találta mondani, hogy nagy akarásnak nyögés a vége. Minden tiszteletem a zseniális játékosból lett sportvezetőé, de engedtessék meg nekem a hüledezés joga. Ép ésszel nehezen tudom felfogni, hogy a várva várt nagy mérkőzés, mérkőzések előtt egy tapasztalt, Kölnben korábban ötször megfordult csapat egyszer csak begörcsöl a nagy lehetőség kapujában. Ez a magyarázat nem illik a képbe. Olyannyira nem, hogy a csapat szlovén szélsője is, aki a pályán testközelből látta a társait, egészen máshonnan rugaszkodott neki az oknyomozásnak. „El vagyok keseredve, főleg az első félidő miatt. Nem tudom, miért, de energia és érzelmek nélkül játszottunk” – mondta Marguc a Kiel elleni elveszített elődöntő után.

Az teljesen világos, hogy energia és érzelmek nélkül egyetlen csapat sem akarhatja a győzelmet. A sikerhez vezető út nulladik feltétele az emberi akarat, ami energia nélkül csak akarat marad, tettekben nem realizálódik. Tehát vagy Marguc nem észlelte a valóságot, vagy Nagy László látott olyat, amit a klub játékosa egyáltalán nem.

Halkan kérdezem:

miért roskad össze a lelki tehertől az év meccsei előtt egy évek óta súlyos teljesítménykényszer alatt játszó vérprofi csapat?

Nagy László értelmezése szerint egyszerűen azért, mert a vérprofi csapat vérprofi sportolói is emberek, akiknek az a legfőbb bűnük, hogy nagyon akartak bizonyítani. Az eredményt láttuk. Hatodik nekifutásra sem tudta elhódítani a Bajnokok Ligája-trófeáját Kölnben a Telekom Veszprém férfikézilabda-csapata.

Valami azt súgja, záros határidőn belül elkészül egy komolyabb összegzés a Veszprém kölni szerepléséről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!