JEGYZET

2020.11.05. 06:30

Egyéniség

Novák Miklós

Nehéz a szólásokból alapigazságokat megfogalmazni. Csak egy példa. Egyfelől, ugye, nincs pótolhatatlan ember, másfelől viszont könnyű a távollevőt hibáztatni. Bognár Györgyre egy a harmadik a találó: ha nem volna, ki kellene találni.

A korábbi ötvenszeres válogatott játékos, aki immár húsz éve dolgozik edzőként a felnőttek között, másfél hónap leforgása alatt kisebb csodát tett a Pakssal. Nem is értjük, hol volt eddig, szinte megmagyarázhatatlan, hogy miért nem hiányzott.

Egy meccset lehet véletlenül megnyerni, még talán kettőt is, ám egy döntetlen mellett ötből négyet már képtelenség puszta szerencsével. Bognár Györgynek ez az eddigi mérlege az „atomvárosban”. A Ferencváros elleni 5–0-s vereség után, a kieső zónába süllyedve vette át a csapatot, s mostanra felhozta a Fradi és a Vidi mögé a harmadik helyre.

Ez a sorozat nyilván nem tart ki, nem hogy az idők végezetéig, de még talán a bajnokság, sőt az őszi szezon zárásáig sem, azt azonban minimum levonhatjuk következtetésként:

Bognár György megtette azt, amit minden tulajdonos elvár a frissen kinevezett edzőtől, új ingert adott a Paksnak.

Azzal kezdte a ténykedését, hogy Böde Dánielt hátra vezényelte középhátvédnek, mondván, ha védekezni kell, akkor ott több hasznát látja a csapat, mintha elöl mindhiába várja a labdát. Talán már maga Böde is kezdett kételkedni abban, hogy a taktikai húzás valóban csupán átmeneti-e, amikor a Bogesz (ahogy mindenki nevezi a futballpályák környékén) visszaküldte a csatársorba. Méghozzá meccs közben! A hét végén a Budafok elleni bajnokin ugyanis a fiatal, fürge Zsóri többször zavarba hozta a nagy termetű klasszist, s Bognár észlelve a bajt, gyorsan reagált és változtatott.

Említhetnénk továbbá a házi góllövőlistát öt találattal vezető Hahn Árpád rehabilitálását is, valamint azt, hogy Bognár Györgynek harmonikus a kapcsolata a fiaival. Még szép, mondhatnánk, de munkaviszonyban ez már nem ilyen egyértelmű. Az idősebbel, ifjabb Bognár Györggyel, aki pályaedzőként segíti, már Budaörsön is együtt dolgozott, Bognár Istvánt viszont megörökölte Pakson. A találgatásokat gyorsan lezárta arra utalva, az ügyvezető fia (ifjabb Haraszti Zsolt) már évek óta a csapat tagja; ahogy ő, úgy az ő fia sem élvezhet előnyt, de nem szenvedhet hátrányt sem.

Bognár Gyuri, szabadjon így nevezni, persze nem hibátlan ember és edző, de hogy egyéniség, azt senki sem vitathatja. Sok-sok, egészen pontosan tizennégy év után ezért jó őt viszontlátni az NB I-ben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!