Sport

2017.09.29. 17:16

A kapott pár percnek is örült a miskolci futballista

Miskolc - Négy miskolci futballista, így Jónás Máté is ott volt a szlovákok elleni csatában.

Miskolc - Négy miskolci futballista, így Jónás Máté is ott volt a szlovákok elleni csatában.

Néhány nappal ezelőtt lejátszotta ötödik hivatalos összecsapását a magyar amerikaifutball-válogatott, amely a budapesti Hidegkuti Nándor stadionban Szlovákiát látta vendégül. A mieink alaposan elpáholták a „szomszédot”, hiszen 42-3-ra nyertek, méghozzá szép számú közönség, 4750 néző előtt. Grátz Vilmos szövetségi edző keretében négy olyan játékos is helyet kapott, aki a HFL-döntős, tavalyi bajnok Miskolc Steelers futballistája: Vasyl Jordan, alias Jordán László (QB), Szabó Martin (CB), Jónás Máté (CB) és Stadler Dániel (DE).

Kétszer a juniorban

Lapunk az egyik fiatal miskolci játékost, Jónás Mátét kereste meg.

– A negyedik negyedben került rám a sor, az utolsó öt percre mentem fel a pályára – emlékezett az „acélosok” tagja, aki nagyjából egy hónap múlva lesz 19 esztendős. – Azért egy kicsit szomorú voltam, hogy csak ennyi idő jutott nekem ezen a remek miliőjű, majdnem telt házas mérkőzésen, ugyanakkor nagyon boldog is, hogy bemutatkozhattam a felnőtt-válogatottban azok után, hogy az utánpótlás nemzeti együttesben kétszer, szintén Szlovákia, valamint Ausztria ellen már szerepeltem. Igyekeztem mutatni magam, tenni, amit kértek tőlem, hogy bizonyítsam: nem hiába vagyok ott. Hogy tudtam-e a meccset követően aludni? Tudtam, mert elég rendesen elfáradtam. Inkább előtte nem ment az alvás, hiszen bennem volt egy bizonyos fokú izgalom, hogy mi lesz, mi hogyan alakul majd, milyen lesz a debütálás.

Az ifjú amerikaifoci-játékos hozzátette: 2012-ben ismerkedett meg a sportággal, azt követően, hogy jelentkezett a Steelers egyik toborzóján.

– Ekkor eszembe sem jutott, hogy öt év alatt eljuthatok a válogatottságig – ismerte be Jónás Máté. – Akkor nem terveztem messzire, csak arra, csak azt, hogy elfogadjanak a többiek, hogy fejlődjek, és ha tudok, akkor kerüljek be a Steelers kezdőjébe, ne csak csere legyek.

Szép nap volt

A miskolci focista a válogatás szakaszaiba is beavatta lapunkat.

– A HFL-döntő után egy héttel, július 16-án volt egy úgynevezett try-out, egy válogató, amelyre el lehetett menni, de ezen belül volt, akit hívtak is, illetve volt, akit ajánlottak – sorolta Jónás Máté. – Itt mindent megtettem azért, hogy pozitív benyomást keltsek a kapitányban, és a posztedzőben, hiszen corner backben nem én voltam az egyedüli résztvevő. Itt 74 embert választottak ki, és az első verzió szerint nem szerepelt a nevem a keretben, de mi­után egy srác, aki benne volt, visszamondta a lehetőséget, én kerültem a helyére. Az augusztus 23–27. között Székesfehérváron megrendezett táborban tehát 74-en voltunk, és küzdöttünk azért, hogy benne maradjunk a szűkebb, 54 fős keretben. Ekkor is törekedtem arra, hogy a legjobb oldalamat mutassam, de valamilyen szinten meglepett, hogy én mint „zöldfülű” az 54 tagja maradtam, hiszen el kell ismerni: a táborban ingadozott a formám. A válogatott mérkőzés előtti héten folyamatosan kaptuk az információkat az edzőktől, hogy hogyan készüljünk. Szép nap volt a szombati, remélem, lesz még ilyen a pályafutásom során.

ÉM


Az eredmény

Magyarország – Szlovákia 42-3 (0-0, 21-0, 7-0, 14-3)

Magyar pontok: Gecser Máté (2 TD), Elek Ádám (1 TD), Czirók Márton (1 TD), Mészáros Márton (1 TD), Magyar Ádám (1 TD), Baksa Ferenc 6 extra pont.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!