Sport

2016.07.15. 18:02

Tudják, hogy hová, de pénz még nincs a költözésre

Miskolc - A Diósgyőri stadion építésének „előjátékaként” felújítják az MVSC sportlétesítményét, labdarúgópályáját, klubházát, hogy jövő ősszel 6, 7, 8 bajnokit ott játsszon a DVTK labdarúgócsapata. A vasutas klub szakosztályainak hamarosan költözniük kell, többségük tudja is, hogy hová menne az ősztől (a tervek szerint szeptember 1-től), de vannak olyan sportágak, amelyeknek pénzre lenne szükségük, hogy a jövőben helyiséget tudjanak bérelni.

Miskolc - A Diósgyőri stadion építésének „előjátékaként” felújítják az MVSC sportlétesítményét, labdarúgópályáját, klubházát, hogy jövő ősszel 6, 7, 8 bajnokit ott játsszon a DVTK labdarúgócsapata. A vasutas klub szakosztályainak hamarosan költözniük kell, többségük tudja is, hogy hová menne az ősztől (a tervek szerint szeptember 1-től), de vannak olyan sportágak, amelyeknek pénzre lenne szükségük, hogy a jövőben helyiséget tudjanak bérelni.

A közismert nevén Kubikban lévő komplexumot a zöld-fehérek több szakosztálya jelenleg is használja. Mi lesz velük, hová mennek, hol végzik majd napi munkájukat? Ezzel kerestük meg Deák Lászlót, a Miskolci VSC ügyvezetőjét.

Szeptemberben

– Egyelőre még csak szóbeli tájékoztatást kaptunk arra vonatkozóan, hogy meddig maradhatunk a stadionunkban, hogy meddig használhatjuk a létesítményt – közölte Deák László ügyvezető. – Elméletileg szeptemberben mennünk kell, ekkor kell, kellene átadnunk a területet, persze ez az időpont – mint már olyan sok határidő – akár későbbre is tolódhat. A költözési terv legegyszerűbb tétele a klub­iroda ügye: mi a Kemény Dénes uszoda jelenleg üresen álló egyik-másik helyiségének valamelyikében végezzük majd a munkánkat. Tőlünk izgalmasabb kérdés a sportolóké, hiszen róluk van szó, ők állnak a „projekt” középpontjában. Az NB I-ből néhány hónapja kiesett női röplabdázóink augusztus 8-án még itt kezdik felkészülésüket az NB II-es pontvadászatra, majd a tervek szerint átköltöznek a Herman Ottó Gimnázium sportcsarnokába. Az tagadhatatlan, hogy költséges „eljárásról” van szó, hiszen kedvezményesen is 4,5–5,5 millió forintba kerül a terembérlet éves szinten, ennek a finanszírozásához szükségünk lesz a város támogatására.

A Gyarmatiban

A zöld-fehérek legnagyobb, legnépesebb szakosztályát a cselgáncsozók alkotják. Háromszázhetvenen viselik az MVSC-MVSI emblémáit és néhány külső helyszínen ugyancsak többtucatnyian tartoznak ehhez a „különítményhez”.

– Számukra a Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola adja a menekülési útvonalat – folytatta Deák László. – A megállapodás szerint judósaink délután 4-től este 8-ig dolgoznak majd az intézmény csarnokában. Itt mondom el, hogy a thai box szakosztályunk tagjai a költözés után szintén a Gyarmatiban végzik munkájukat. Ez az akció is több millió forintot emészt fel, ennek biztosításáról szintén tárgyalunk a városháza illetékeseivel.

Egyetem és ifipálya

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő Miskolci VSC csapatának jövőbeli sorsa sokáig kérdéses volt. A nagy múltú gárda esetleges megszüntetése szerencsére nem jön szóba, kiköltöztetése viszont szintén elkerülhetetlen.

– A felnőttcsapat, továbbá az U18-as és az U16-os gárda a Miskolci Atlétikai Centrumba, ismert nevén az egyetemi pályára költözik – mondta Deák László. – Többször szemlélődtünk ott, bejártuk a helyszínt, megismerkedtünk a sajátos körülményekkel. Jelenleg az első és legfontosabb feladatunk a pálya hitelesítése, ezt a munkát a Magyar Labdarúgó Szövetség megyei igazgatósága végzi majd el. Az mindenki előtt ismert, hogy a centrumban több száz millió forintért rekortán borítású pályát építettek, s nekünk ennek állagát meg kell őriznünk. Ezért edzéseink idején műfüves csíkot terítünk le, hogy a ki- és bevonuláskor védjük a műanyagot, a füvön pedig miden bizonnyal teremcipőben dolgoznak majd labdarúgóink, hogy az esetleg kipattanó labdák utáni futásuk közben ne sértsék meg a „talajt”. Nagyon fontos, hogy békében vészeljük át az előttünk álló és valószínűleg nehézségekkel járó időszakot, és ennek érdekében kompromisszumokat is vállalunk. Szólnom kell gyerek labdarúgóinkról is: a kicsik a Győri kapuban lévő József Attila utcai pályára, az ifjúsági sporttelepre mennek.

Az ügyvezető arról is beszélt, hogy a labdarúgók albérletbe költözéssel kapcsolatos pluszkiadásaikat TAO-forrásból fedezik, arra pedig még nem tudott érdemi választ adni, hogy sportolóik és csapataik hány hónap elteltével térhetnek majd vissza az újjávarázsolt Kubikba.

Közösen keresik

Deák László megemlítette még, hogy sporttelepükön három család is lakik, ők fő- és albérleti viszonyban tartózkodnak a Kubikban.

– A volt MÁV-lakások a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonába kerültek át – jegyezte meg az ügyvezető. – Esetükben most közösen keressük a megoldást a városvezetéssel és a Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt.-vel. Azon dolgozunk, hogy sikerüljön ezeknek a családoknak az elhelyezése.


Akiket nem érint

Az MVSC néhány szakosztályát nem érinti az egykori vasutas sporttelep rekonstrukciója.

– Erőemelőink két konditermet használnak, ők maradnak jelenlegi helyeiken – sorolta Deák László. – Akárcsak női kézilabdázóink, akik az Avasi és a Zrínyi gimnáziumok csarnokaiban, továbbá a Selyemréti Általános Iskola tornatermében edzenek és meccselnek. Az önállóként működő Miskolci Vasutas Sportlövő Egylet lőtere tudomásom szerint megmarad, funkcióját megőrzi, mert az úgynevezett bástyától a feléjük terjedő rész már nem lesz építési terület – így a légfegyveresek is maradnak jelenlegi helyükön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!