Sport

2016.04.14. 08:15

Elmaradt a várttól az Európa-bajnokságon Nagy Nikoletta

Ózd - A norvégiai Eb B csoportjában a 8., a teljes mezőnyt nézve a 17. lett az ózdi súlyemelő.

Ózd - A norvégiai Eb B csoportjában a 8., a teljes mezőnyt nézve a 17. lett az ózdi súlyemelő.

180 kilogrammos összteljesítménnyel zárta a súlyemelő Európa-bajnokságot Nagy Nikoletta. Az Ózdi SFC válogatott sportolója a hölgyek 63 kilogrammos súlycsoportjában lépett dobogóra, az előnevezések alapján a B csoportba sorolták az ózdi lányt.

Szakításban és lökésben is hasonló volt a sorminta: Fekete József tanítványa magabiztosan hozta a kezdő súlyt, utána viszont a második és a harmadik gyakorlatok nem jöttek össze. Nikoletta végül a B-s mezőnyben a nyolcadik helyen zárt, ám ekkor azt még nem lehetett tudni, hogy összességében ez mire lesz elegendő.

Benne maradt

– Nem ezt vártam magamtól, nagyon csalódott vagyok. Ezt a szereplést egy darabig biztosan nem fogom kiheverni – értékelt közvetlenül a versenye után Nagy Nikoletta. – Az év legfontosabb napja volt, de sajnos egyáltalán nem úgy sikerült, mint ahogyan azt szerettem volna. A kezdő fogások nagyon könnyen, rendkívül simán jöttek, akkor úgy éreztem, hogy minden rendben lesz. Aztán sajnos annyira besűrűsödött a mezőny, hogy a következő gyakorlatig rendkívül sokat kellett várnom.

Ez pedig eléggé kizökkentett, de arra akkor sincs magyarázat, hogy négy fogásom is sikertelen legyen. Ez korábban egyáltalán nem volt jellemző rám, hiszen mindig a fogásbiztonságom volt az egyik fő erényem. Ezt most még egyáltalán nem tudom feldolgozni, de a későbbiekben igyekszünk megtalálni az okokat. Szakításban 85, lökésben 105 kiló kellett volna egy elfogadható eredményhez, a B csoport harmadik helyéhez.

Nikoletta edzője, Fekete József is úgy véli: legalább tíz kiló benne maradt tanítványa Eb-szereplésében. A mostani teljesítményétől a szombathelyi Savaria Kupán is jobb volt, edzéskörülmények között pedig jóval előrébb járt.

– Nem tudom, és nem értem, hogy mi történt vele Norvégiában, mert jó állapotban és felkészülten utazott ki – fogalmazott Fekete József. – Igyekeztem arra is felhívni a figyelmét, hogy sok gyakorlat lesz, népes mezőny gyűlt össze, ezért két fogás között jócskán várnia kell. Én is sajnálom, hogy így alakult, de ha néhány hellyel előrébb végzett volna, az olimpiáról akkor sem álmodhatnánk. Nikinek ez volt a tizenhetedik világversenye, sokat tett már ezért az országért, a városért és a klubért is. Most ez így sikerült, de húsz éve hátán viszi ebben a súlycsoportban a női súlyemelést, amiért csak köszönetet mondhatunk neki.

Az A csoport küzdelmei után az is kiderült, hogy Nagy Nikoletta végül a 17. helyen zárt a Fordéban megrendezett Európa-bajnokságon. A 63 kg-os súlycsoportban az aranyérmet az orosz Natalia Klestkina szerezte meg, három kilóval megelőzve honfitársát és egy olasz súlyemelőt.

- ÉM-ME -


Súlyemelés: a tények

A 63 kg-os súlycsoport végeredménye (25): 1. Natalia Klestkina (Oroszország) 222 kg (99, 123), 2. Diana Ahmetova (Oroszország) 219 kg (100, 119), 3. Giorgia Bordignon (Olaszország) 219 kg (99, 120), ... 17. Nagy Nikoletta (Magyarország) 180 kg (80, 100).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!