Sport

2014.01.15. 11:05

Ismét a klubcsúcs megdöntése előtt állnak a diósgyőri kosarasok

Miskolc - Ha bejutna az EK-ban a nyolc közé a diósgyőri női kosárlabdacsapat, azzal sporttörténelmet írna.

Miskolc - Ha bejutna az EK-ban a nyolc közé a diósgyőri női kosárlabdacsapat, azzal sporttörténelmet írna.A diósgyőri női kosárlabda együttes nem először játszik az Európai Kosárlabda Szövetség (FIBA) által kiírt sorozat nyolcaddöntőjében, hiszen az Európa Kupában, illetve jogelődjében, a Ronchetti Kupában eddig összesen 7 alkalommal jutott el oda, ahová most, vagyis, hogy a 8 közé jutásért léphessenek pályára, de eddig egyszer sem sikerült vennie ezt az akadályt. Ehhez a legközelebb 14 éve, egy török csapat ellen, a Botaspor Adana ellni párharc során jártak a piros-fehérek, ám 2000. január 12-én hiába nyertek a miskolci városi sportcsarnokban 92-66-ra, egy héttel később az ázsiai városban – érdekes körülmények között – 76-48-ra kikaptak, így a Kanári szigetekre utazás helyett (a negyeddöntőben a spanyol Gran Canaria lett volna a Diósgyőr ellenfele) lógó orral búcsúztak, és a kiesés tényén napokig rágódva Miskolcon maradtak.

Ismét egy török csapat

Most ismét egy török csapat ellen kínálkozik esély arra, hogy megdöntsék a klubcsúcsot a diósgyőriek, ehhez a miskolci városi sportcsarnokban csütörtökön 17.15-kor kezdődő meccsen, az Universitesi Istanbul együttesén át vezet az út. Ami rögösnek ígérkezik, ugyanis a 2012-ben alapított klubnak ebben a szezonban elért eredményei tiszteletet parancsolóak: az Európa Kupa csoportselejtezői során csupán egy vereséget szenvedtek, a Dinamo Moszkva otthonában, hosszabbításban kaptak ki, míg nemzeti bajnokságukban jelenleg a harmadik helyen állnak, 15 forduló után 12 győzelemmel és 3 vereséggel. A vereségeket a bombaerős török bajnokságban – amelyből három csapat az Eurloligában szerepel, további négy pedig bejutott az EK legjobb 16 csapata közé – a két euroligás topcsapattól, a Fenerbahcétől és a Galatasaraytól, illetve az EK-ban indult, de a csoportból tovább nem jutott Antalyától szenvedték el. Az isztambuli egyetemisták legutóbb január 4-én játszottak tétmeccset, ekkor a török bajnokságban a szintén EK nyolcaddöntős Mersint verték 60-55-re, hazai környezetben.


A törökök keretéről

Az Universitesi Istanbul 16 fős keretében öt idegenlégiós és egy honosított amerikai játékos található, a török felnőtt- és utánpótlás válogatottak mellett. A honosított kosaras a WNBA center, Melisa Can, rajta kívül a tavaly még Sopronban pattogtató bedobónak, Shenise Johnsonnak, és a WNBA egyik sztárjának, a szintén center, Crystal Langhornenak nyúlnak vissza a gyökerei az Egyesült Államokba. De az említetteken kívül a jelenlegi legjobb román kosarast, a válogatott bedobót Gabriela Margineant és az izraeli válogatott irányítóját, Liron Cohent is soraikban tudhatják, csakúgy, mint az Európa-bajnok orosz centert, Irina Osipovát. A három felnőtt török válogatottjuk – akik tagjai voltak a tavalyi Eb-n bronzérmet szerzett csapatnak – Nilay Kartaltepe, Saziye İvegin és Emine Tugba Palazoglu szintén jó játékerőt képviselnek. Érdekesség, hogy az isztambuli csapat átlagéletkora 27,8 év, de a legtöbb időt pályán töltő játékosok közül öten idősebbek 30-nál.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!