Sport

2013.12.09. 15:50

A győzelem a cél az U20-as vébén

Miskolc - A vasárnap kezdődő U20-as világbajnokságról és a Jegesmedvék Winter Classic felkészüléséről tartottak sajtótájékoztatót hétfőn a miskolci jégcsarnokban.

Miskolc - A vasárnap kezdődő U20-as világbajnokságról és a Jegesmedvék Winter Classic felkészüléséről tartottak sajtótájékoztatót hétfőn a miskolci jégcsarnokban.A tájékoztatón Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere kapott először szót, és elmondta: büszkék arra, hogy az ország egyik legmodernebb és legszebb jégcsarnoka a miskolci, ahol már eddig is számos nemzetközi hokitornát tartottak. Most hat ország U20-as válogatottja méri össze erejét, és arra bíztatott mindenkit, hogy jöjjenek ki és szurkoljanak a magyar válogatottnak. A miskolci jégkorong az idén ünnepli fennállásának 35-ik évfordulóját, a Jegesmedvék utánpótlásában több száz gyerek sportol, így ez a rendezvény igazán méltó helyre került.

Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára arra beszélt, hogy az elmúlt nyolc évben négy különféle utánpótlás világbajnokságnak adott már otthont Miskolc, és mindig kitűnő házigazda volt. A cél egyértelmű: megnyerni a tornát, és egy szinttel feljebb jutni. A válogatott immár egy fél éve erre készül, és remélhetőleg tömött lelátók előtt be is bizonyítják, hogy a hat csapat közül ők a legjobbak.

Egri István, a helyi szervezőbizottság vezetője azt emelte ki, hogy egy ilyen rangos világverseny nemcsak sportszempontból kiemelt esemény, hanem a Miskolc számára gazdaságilag is fontos. Megtelnek a környékbeli szállodák, és mindenbizonnyal a szervezésbe fektetett pénz sokszoran hasznosul majd a különböző bevételek révén.

Rich Chernomaz, az U20-as válogatott szövetségi kapitánya a felkészüléséről beszélt Skype-kapcsolaton keresztül Budapestről. Ismertette a heti programot, ahol még egy bő kerettel dolgoznak, hogy aztán kiválasszák a 22 legjobbat, akiknek a feljutást ki kell vívniuk. A cél egyértelmű, mindent ennek rendelnek alá. Miskolc egy igazi hokiváros, így abban bízik, hogy a magyar csapat mérkőzéseire megtelik a jégcsarnok, és a szurkolók győzelembe hajszolják a válogatottat. Ennek érdekében a világbajnokság mérkőzéseire a belépés ingyenes.

A csapatnak mindenbizonnyal tagja lesz Ritó László, aki szerint kevés játékosnak adatik meg, hogy saját városában, csarnokában játszhasson a válogatottban. Minden meccsen száz százalékos teljesítményt kell nyújtani, mert kemény ellenfelekkel veszik fel a küzdelmet.

Ezt követően a szombati Winter Classic mérkőzés kapcsán a Miskolci Jegesmedvék bemutatták azt az egyedi tervezésű mezt, amelyet kifejezetten erre az eseményre készítettek. A mez különlegessége az, hogy azon szerepel annak a több, mint 220 játékosnak a neve, akik a miskolci hoki elmúlt 35 éve alatt a felnőttcsapatokban játszottak. Ezek egyik, Verba Gábor felidézte, hogy számukra – egy-két kivételtől eltekintve – valamennyi mérkőzés Winter Classic volt, hiszen szabadtéren játszották azokat. Az időjárás mindig nehezítő körülmény volt, a jeges szezon novembertől márciusig tartott, azaz minden sokkal nehezebb volt. A mostani Winter Classic számára azért is lesz emlékezetes, mert élete első bajnoki mérkőzését 1981-ben éppen a Városligetben játszotta a KSI ellen, ahol 19-1-re győztek.

Bob Dever, a Miskolci Jegesmedvék vezetőedzője szerint is különleges meccsnek nézünk elébe, hiszen már Kanadában sem játszanak szabadtéren. Alkalmazkodni kell a körülményekhez, de hát ez a profi sportolók feladata.

A tájékoztató végén Egri István bejelentette, hogy megkezdték a kettes pályán a jégkészítést, így valószínűleg a hétvégén már az is működni fog. Erre szükség is lesz, hiszen a Jégcsarnok egyéb programjait, edzéseit a világbajnokság alatt ki kell oda helyezni, és persze a miskolciak számára is megnyílik a pálya a közönségkorcsolyázások alkalmával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!