Sport

2013.02.11. 17:19

Kékesi célba veheti Szocsit

Tíz magyar sportoló vette át hétfőn a NOB által biztosított a 2014. évi Szocsi Olimpiai Sportolói Ösztöndíjat.

Tíz magyar sportoló vette át hétfőn a NOB által biztosított a 2014. évi Szocsi Olimpiai Sportolói Ösztöndíjat.Támogatásban részesült többek között a Full Sport SE Bánkúton nevelkedett világbajnoki aranyérmes tehetsége, a Miskolcon tanuló Kékesi Márton is. A 2014. évi Szocsi Olimpiai Sportolói Ösztöndíj ünnepélyes átadására valamint a Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál ünnepélyes fogadalomtételére tegnap délután került sor Budapesten, a MOM Kulturális Központjának kupolatermében.

Dopping nélkül

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által biztosított ösztöndíjra kizárólag azok a sportolók szereztek jogosultságot, aki még soha nem követtek el doppingvétséget. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, az illetékes nemzetközi sportági szakszövetségekkel folytatott konzultációkat követően és a Magyar Olimpiai Bizottság felterjesztése alapján, a következő sportolókat részesítette ösztöndíjban: Miklós Edit (alpesi sí), Berecz Anna (alpesi sí), Szőcs Emőke (sífutás és biatlon), Farkas Norbert (alpesi sí), Kékesi Márton (alpesi sí), Heidum Bernadett (rövidpályás gyorskorcsolya), Keszler Andrea (rövidpályás gyorskorcsolya), Darázs Rózsa (rövidpályás gyorskorcsolya), Knoch Viktor (rövidpályás gyorskorcsolya) és Gyarmati Anna (hódeszka).

Havi 1500 dollár

A MOB rendezvényén elhangzott, hogy a jövő évi téli játékokra készülő sportolók támogatásának mértéke csaknem duplája annak, amit a tavalyi, londoni olimpiára készülő ösztöndíjas versenyzők kaptak. Szabó Bence, a MOB főtitkára hangsúlyozta, hogy az ötkarikás mozgalom számára ugyanolyan fontos a téli sportágak támogatása, mint a nyáriaké.

Nagy Zsigmond, a bizottság nemzetközi igazgatója hozzátette, a fejenként mintegy négy és fél millió forintos – tizennégy hónapon keresztül havi 1500 dollár (322 500 forint) – támogatás elsődleges célja, hogy az olimpiai kvóta megszerzéséhez segítse a sportolókat.

– Egy év van hátra az olimpiáig, s nekem akkor van esélyem a kiküldetésre, ha megerősödöm – mondta érdeklődésünkre Kékesi Márton. – Azt mondják a szakemberek, hogy a technikám már most is megfelelő, de az izomzatom, a tömegem ezzel nem párosul. Még csak 17 éves vagyok és hatvan kiló körüli, így valószínű, hogy a fejlődésemmel egyenes arányban a testsúlyom is változik majd. Azt is tudom, hogy úgymond fejben is meg kell erősödnöm, vagyis el kell hinnem, hogy 2014-ben olimpikon lehetek.

A Diósgyőri Gimnázium 10/A osztályos tanulója február 18-án repül a kanadai Quebec Citybe, ahol az ifjúsági világbajnokságon áll rajthoz. Négy számban indul és háromban szeretne bekerülni az első harminc közé.

ÉM-KT,MOB


El kell számolni

„Abban bízunk, hogy Szocsiban húsznál több magyar versenyző állhat majd rajthoz – mondta Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója, aki hozzátette: – A pénzzel a szigorú szabályok szerint a sportolóknak és a MOB-nak közösen kell elszámolnia.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!