Sport

2012.12.18. 19:09

DVTK TAO-s pénz: 200-250 millió még hiányzik

Miskolc - A diósgyőri foci kb. negyedmilliárd forint TAO-s pénzt tudna még fogadni – ha lenne kitől.

Miskolc - A diósgyőri foci kb. negyedmilliárd forint TAO-s pénzt tudna még fogadni – ha lenne kitől.Mint arról a múlt hónap végén beszámoltunk: közel egymilliárd, egészen pontosan 977 564 673 forint TAO-s kvóta lehívására kapott engedélyt a Magyar Labdarúgó Szövetségtől a diósgyőri labdarúgást működtető két sportszervezet, a DVTK NB I-es labdarúgócsapatát üzemeltető gazdasági társaság, a Diósgyőr FC Kft. (DFC Kft.) és a DVTK utánpótlás együtteseinek a működési kereteit biztosító DVTK sportegyesület (DVTK SE), hogy a 2012/13-as évadban a sportágfejlesztési terveit megvalósíthassa. Ezen elképzelések realizálásához önrész is szükséges, a DFC Kft.-nek 332 448 915 forintot, a DVTK SE-nek pedig 88 418 464 forintot kell saját forrásként előteremtenie ahhoz, hogy a közel egymilliárd forint értékű TAO-s pénzt fogadhassák. Ez utóbbi pénzösszegeket a nyereségesen működő gazdasági társaságok társasági adó befizetési kötelezettségeiből szerezheti meg a DFC Kft. és a DVTK SE, oly módon, hogy ezek az összegek az állami költségvetés helyett hozzájuk folynak be.

200-250 milliót

Ez a gyakorlatban ezt jelenti, hogy a diósgyőri labdarúgást működtető két sportszervezetnek annyi céget kellene megtalálnia, akiknek a TAO-s befizetési kötelezettségük lefedné a labdarúgó szövetségtől kapott kvótát, mert csak ez esetben valósíthatók meg a fejlesztési terveik, amelyek között szerepel a centerpálya felújítása, és stadionrekonstrukció folytatása is.

– A tulajdonosok nevében, vagyis a Borsodsport Invest Kft. és a DSM Nonprofit Kft. helyet nem tudok nyilatkozni arról, hogy az önrész mikor kerül befizetésére, de az előzetes szóbeli megállapodásaik szerint nem kérdés számomra, hogy ezen nem fog múlni a tervezett projektek sikere – válaszolta érdeklődésünkre Dudás Hunor, a DFC Kft. ügyvezetője, aki arra a kérdésre, hogy miként állnak a TAO-s pénzek összeszedésével, a következőket mondta: – Sajnos, ahogy tavaly, így az idén is nagyon nehezen tudunk ebben haladni, mert ahogy az ezt megelőző támogatási időszakban, vagyis a 2011/12-es évadban a megyebeli vállalkozásoktól szinte semmit nem kaptunk, most is ez a helyzet. A DFC Kft. többségi tulajdonosának, Leisztinger Tamásnak a cégeitől, illetve az ő baráti köréhez kapcsolódó, nyereségesen működő vállalkozásoktól a közel egy milliárd forintos TAO-s pénznek a háromnegyedét sikerült összegyűjteni az elmúlt két-három hétben, de még mintegy 200-250 millió forintot tudnánk fogadni.

Bár a cégek fő TAO-s befizetési időszaka december 20-hoz köthető, hiszen az éves befizetők számára ez a határnap, ez mégsem jelenti azt, hogy a diósgyőri labdarúgást működtető két sportszervezet elesne az ügyvezető által említett 200-250 millió forint felhasználásától.

Szurkolói segítség

– A támogatási időszak végéig, vagyis 2013. június 30-ig fogadhatunk TAO-s pénzeket, és a negyedéves, illetve a havi TAO befizetőktől még van esély összeszedni ezt az említett, még le nem fedett összeget – mondta Dudás Hunor. – Nem akarok senkit sem megbántani, de tény, hogy nagyon kevés borsodi céget sikerült eddig rávennünk arra, hogy a TAO-s pénzét hozzánk irányítsa, nekünk adja. Az eddig megszerzett összegnek, csak az 5 százaléka érkezik megyebeli gazdasági társaságoktól. Vagyis jelen állás szerint a stadionrekonstrukcióban, amellyel új, maradandó értékét kívánunk létrehozni, szinte alig lesz borsodi adóforint. De, hogy a TAO-s támogatással kapcsolatos pozitív élményről is beszámoljak: volt olyan szurkoló, aki megkeresett minket azzal, hogy tud, ismer olyan céget, amelyik a DFC Kft.-nek ajánlaná fel a TAO-ját, és össze is jött ez a kapcsolat, vagyis érkezett innen pénz.

Arra a kérdésre, hogy hasonló szurkolói megkeresésre változatlanul nyitottak-e, Dudás Hunor igennel felelt, majd hozzátette: minden ilyen kapcsolat felépítése nagy segítséget jelentene abban, hogy megvalósítsák elképzeléseiket. Arra a kérdésre, hogy mi történne akkor, ha nem sikerülne összeszedni a teljes összeget, vagyis a valamivel több mint 977 millió forintot, az ügyvezető így felelt:

– Ez esetben a sportágfejlesztési tervünket át kellene dolgozni, és csökkenteni kellene annak a tartalmát. Hogy ez melyik elemet érintené, a stadionrekonstrukciót, vagy valamilyen más fejlesztést, arról most inkább még nem beszélnék, mert belegondolni sem akarok abba, hogy valamit esetleg el kell hagyni. Már csak azért sem, mert hiszek abban, hogy a diósgyőri labdarúgás megkapja a környezetétől azt a fajta támogatást a TAO-s pénzek megszerzése terén, amitől tovább fejlődhet.


DVTK Stadion: Márciusban kezdődhet az építkezés

Közel 1 milliárd forint TAO-s pénzt kap a diósgyőri labdarúgás a 2012/13-as szezonra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!