Sport

2007.10.27. 12:08

Nyolc évtizedes csúcs dőlt meg

<p>Egy 1927-ben felállított atlétikai csúcsot javított meg a Cambridge egyetem egyik diákja. A 19 éves Sam Dobin a világon először 43 másodpercen belül futotta le a híres Trinity College körüli távot.</p>

A rekordot azon a híres, 367 méter hosszú pályán teljesítette, amely az Oscar-díjas Tűzszekerek című filmben vált halhatatlanná.

A Tűzszekerekben két brit atléta verseng egymással az 1924-es párizsi olimpiára készülve. A zsidó származású Harold Abrahams az előítéletek ellen, a misszionárius szülőktől származó, mélyen katolikus Eric Liddell Isten dicsőségére fut. Mindketten esélyesek a 100 méteres síkfutásban, de Liddell végül nem indul, mert vallása tiltja, hogy vasárnap fusson. Végül 400 méteren áll rajthoz és győz, csakúgy, mint 100 méteren Abrahams.

A filmben még az előkészületek során összemérik az erejüket a Cambridge egyetem híres pályáján. A Trinity College körüli, 367 méteres távot hamarabb kell lefutni, mint ahogy a kollégium harangja 43 másodperc alatt elüti a delet. Ez a történet szerint Abrahams-nak sikerül.

A valóságban azonban nem ő, hanem egy másik olimpikon, az 1928-as amszterdami olimpián 400 méter gáton győztes Lord David Burghley volt az, aki 1927-ben csúcsot futott a pályán, 43,1-es eredménnyel. Ezt a rekordot döntötte meg most a 19 éves Sam Dobin, a cambridge-i egyetem elsőse. A futó kijelentette, indulni akar a 2012-es londoni olimpián.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!