Agócs Enikő

2019.11.16. 07:00

POKET – avagy olvasni igenis menő!

Ősszel helyezték el Miskolcon a Művészetek Háza mellett az első POKET automatát, amelyet már régóta vártak Kelet-Magyarország könyvrajongói.

Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium

Mi lehet az angol pocket (zseb) szóra emlékeztető kifejezés? Egy zsebkendőmárka? Egy nadrágzseb-specialista művészneve? Nos, egyik sem, hanem egy automata, amiben nem tipikus portéka, azaz a fogyasztói társadalom igényeit kielégítő csoki vagy kávé található, hanem könyvek. Ez a POKET Nonprofit Kft. különleges ,,doboza”, amelynek célja a minőségi irodalom és az olvasás népszerűsítése.

Az elnevezés onnan ered, hogy zsebméretű, könnyen tárolható könyveket árusítanak, ami azért jó, mert így utazás közben nagyobb esélye van annak, hogy a telefonunk simogatása helyett egy jó történet olvasunk. A magyar szerzők művein kívül európai, amerikai, sőt japán alkotások is bekerültek a repertoárba. Az automatából nem csak regényeket választhatunk. „A szarvassá változott fiú kiáltozása a titkok kapujából” című könyv például egy versantológia. A POKET oldalán ezt írják a verseskötet születéséről: „Egy éven keresztül gyűjtöttünk verseket barátainktól, színházcsinálóktól, költőktől, íróktól, tudósoktól és papoktól aszerint, hogy mely versek voltak legnagyobb hatással az életükre.” Egyik személyes kedvencem a sorozatnak éppen ez a darabja, annak ellenére is, hogy a többihez hasonlóan sasszem kell az olvasásához. A POKET automaták lakói kicsik, praktikusak, színesek, tartalmasak, egyszerre modernek és konzervatívak. Ezek miatt jómagam is nagy híve vagyok a gyűjtögetésüknek. Szóval: olvasásra fel, barátaim!

Agócs Enikő 12.B; Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!