Sátoraljaújhely hírei

2018.10.01. 17:04

757 éve lett város Sátoraljaújhely

Sátoraljaújhely - Két héten át tartott a Város Hete a zempléni városban.

Sátoraljaújhely - Két héten át tartott a Város Hete a zempléni városban.

Sátoraljaújhely egy beszélő név. A Tatárjárás előtt az újhelyiek elődei még a Bodrog partján épültek, hiszen a víz közelsége mindig kedvezett egy közösség letelepedésének. A Tatárjárás során azonban az addig vízparton élők közül a megmaradtak menekülni kényszerültek és a Sátor hegy lábánál alapítottak egy új települést. A Sátor hegy alatti új helyről kapta végül 1261-ben a várossá nyilvánítása során V. István királytól a Sátoraljaújhely elnevezést.

Hosszú ünneplés

Az újhelyiek büszkék múltjukra és hosszú évek óta ünneplik a város napját. Miután idén 757 éve annak, hogy Újhely megkapta a városi rangot, a tükör­évszám tiszteletére közel két héten át tartó programsorozattal ünnepelték az eseményt. A rendezvénysorozat változatos elemekkel tisztelgett az évforduló előtt. Rendeztek vetélkedőket, meghívták egy közös ünneplése a város rockzenészeit, és a sport sem maradhatott ki, hiszen a Magas hegy szinte hívja az erejüket, kitartásukat kipróbálni kívánókat.

Az eseménysorozatot ebben az évben is a Város napja zárta. Ennek keretében a Város napi díszünnepségen Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármesterének ünnepi beszéde után átadták a város díjait. A Közmegbecsülés díját Novák Csaba kapta, a dr. Boda Pál Sportdíjat Gálik Attila képviseletében a díjazott lánya vette át Szamosvölgyi Pétertől. Idén először adták át az Év Tűzoltója díjat, amelyet Veréb Gyula tűzoltó főtörzsőrmester kapott.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!