Szponzorált tartalom

2021.04.04. 11:26

„Ünneplőbe öltöztetett lélekkel”

Csáki Lajos, Újcsanálos polgármesterének húsvéti gondolatai.

A mai napig élesen élnek emlékeim a gyermekkori húsvétjaimról, ahogyan ünneplőbe öltöztünk, meglátogattuk a számunkra kedves családokat, a néphagyomány szerint locsolkodtunk. Még most is emlékszem locsolóversemre. Indulás előtt főpróbát tartottunk édesapámmal, először az otthonunkban szórtuk a harmatvizet édesanyám és testvérem hajára.

„Eljött a szép húsvét reggele,

Feltámadásunk édes ünnepe.

Ünneplő ruhákba öltöztek a fák,

Pattognak a rügyek, s virít a virág.

A harang zúgása hirdet ünnepet,

Egy kismadár dalol a zöld rétek felett…”

– szavaltam.

Holott nem értettem pontosan, nem is járhattunk Istentiszteletre abban a korszakban. Azóta fordult a világ. Kiemelkedően fontosnak tartom, hogy Újcsanáloson a gyülekezeti élet összefogja a hívő, jólelkű lakosokat. Református Főgondnokként is minden erőmmel, tehetségemmel ezen munkálkodom. Templomunk 111. születésnapjára teljes felújítást kapott, a megújult környezetben méltóképpen készülődhettünk a keresztény világ egyik legfontosabb ünnepére.

Idén második éve azonban újra óriási változást kell megélnünk. A koronavírus járvány miatt felborult a megszokott életritmusunk. Vigyáznunk kell egymásra, ezért bármennyire is fáj, de kerülnünk kell a személyes találkozásokat.

Polgármesterként ugyanakkor sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanom a segítségre szorulóknak. Az Önkormányzattal minden tőlünk telhetőt megteszünk, támogatjuk az idősebb korosztályt, a veszélyeztetett lakosokat, a karanténban élőket, a segítségre szorulókat. Bevásárolunk és házhoz szállítjuk a szükséges élelmiszert. Ehhez hasonlóan átvállaljuk a receptek kiváltását és a gyógyszerek megvásárlását.

Minden háztartást megajándékoztunk az óvodai dolgozók segítségével varrt szájmaszkokkal. Szerencsére csupán csekély számú lakost ért el a vírusfertőzés. Az itt élők betartják az előírt szabályokat, a pandémiai előírásokat. A védőoltások beadását is segítjük utaztatással akár a Megyei kórházban, akár helyben az Orvosi Rendelőben történik.

Az egyébként is csendes, nyugodt település, a lakosok élete még inkább lelassult, elhalkult ebben az esztendeje tartó időszakban. A fejlesztések viszont folyamatosak.

A Magyar Falu program kiváló lehetőség egy kis lélekszámú, megyénkbeli község számára.

Ennek keretében büszkélkedhetünk számos nyertes pályázattal: orvosi eszközbeszerzés, közterület karbantartását szolgáló eszközbeszerzés, temetőnk infrastruktúrájának fejlesztése, óvodánk udvari játékainak bővítése, játszóudvar eszközfejlesztése, elhagyott ingatlan közcélra történő megvásárlása.

Megtörtént a Polgármesteri Hivatal energetikai megújulása, a Rozmaring, a Jókai és a Táncsics utca útburkolat- és padka, valamint vízelvezető rendszerének felújítása.

Jövőbeni terveink között szerepel az Ady és a Rákóczi út megújulása, a Petőfi út mentén járda építése, a csapadékvíz-elvezetés szabályozása faluszerte, a település élhetőbbé tétele, parkosítás, díszfák ültetése.

Nagyon jó viszonyt ápolunk a Munkaügyi Központtal. Idén március elsejétől 20 fő közfoglalkoztatott segíti a mindennapi életet. Építi, szépíti lakókörnyezetünket.

Ahogy mindig, most is megragadom az alkalmat, hogy köszönetet mondjak, minden segítőkész, támogató lakosnak, a képviselő-testületünk és önkormányzatunk, oktatási intézményeink, civil szervezeteink, Közösségi színterünk és gyülekezeteink minden tagjának, dolgozójának lelkiismeretes munkájáért!

A maszkok takarásában nem mosolyoghatunk egymásra, kerülnünk kell a biztató ölelést, de még az üdvözlő, bátorító kézfogásokról is le kell mondanunk. Azért még maradt eszközünk! A szem a lélek tükre – tartja a közmondás. Tekintsünk egymás szemébe nyíltan, tiszta lélekkel, ajándékozzunk egymásnak néhány jó szót. „Ünneplő ruhákba öltöztek a fák” – szól a gyermekkori versemben. A természet megújul, bármi történjék is. Újítsuk meg a lelkünket is, öltöztessük ünneplőbe önmagunkért, egymásért és a közösségért!

Végezetül Áldott Húsvétot és lélekben igazán átélt erre készülődést kívánok mindnyájunknak szeretettel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában