Hirdetés

2024.03.27. 13:03

Fókuszban a foglalkoztatás és a családbarát fejlesztések

Országos szinten több mint 460 milliárd forint uniós forrás segítheti a munkaerőpiaci aktivitás növelését 2030-ig, a munkaerő-tartalékok mozgósítását, a munkában állók képzését és munkakörülményeik javítását. Mindezt a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte év elején. A szaktárca közleménye szerint a foglalkoztatáspolitikai eredmények egyértelműek: a munkaalapú társadalom megszilárdult, 2010-hez képest egymillióval dolgoznak többen, a foglalkoztatottak aránya pedig 74,7 százalék, ami meghaladja az EU átlagát.

PR cikk

Bánné dr. Gál Boglárka Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnök

A kormány célja, hogy ebben az évben helyreállítsa a gazdasági növekedést és 4 százalék körüli GDP-bővülést érjen el. Ennek érdekében pedig tovább kell fokozni a munkaerőpiaci aktivitást és a foglalkoztatottak arányát. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is a Magyar Kormány által kijelölt úton járunk, a Magyar Kormány segítségével. Ennek alátámasztásához érdemes felidézni az előző, tavaly zárult fejlesztési időszak néhány foglakoztatási és gazdasági eredményét, és kitekinteni a jelenlegire. 

A 2022-es KSH adat alapján az ország ipari termelésének 9,8 százalékát vármegyénk adja. Ez a korábbi évekhez képest közel 2%-os javulást jelent! 

Az előző fejlesztési időszakban a foglalkoztatási paktumnak is köszönhetően 5 év alatt 8500 vármegyében élő ember képzési, munkabér- és munkába járási támogatását biztosítottuk, ezzel több mint 6000 munkahely megtartásához járultunk hozzá, konzorciumban a Kormányhivatallal és fejlesztési ügynökségünkkel. 

A másik fontos terület az ipari parkok, iparterületek fejlesztése, a vállalkozások segítése volt. 13 milliárd forintot fordítottunk az elmúlt években ezek kialakítására, mely összességében 700 focipályányi területet jelent. 

Célunk továbbra is a gazdasági fejlődés elősegítése, a munkanélküliség csökkentése, a munkahelyek megtartása és legfőképp az, hogy a képzett fiatalok itt maradjanak vagy visszatérjenek. Ezért a jelenlegi is tartó fejlesztési időszakban, a foglalkoztatási paktum folytatásaként a Paktum 2-ben továbbvisszük a vármegye foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési, valamint befektetésösztönzési tevékenységét. Legkevesebb 6274 főt tervezünk bevonni és legalább olyan sikeres programot szeretnénk, mint amilyen a Paktum 1 volt. 

Közgazdászként én is úgy gondolom, hogy a gazdaságfejlesztés akkor lesz sikeres, sőt, minden fejlesztésünk akkor lesz sikeres, ha családközpontú. Nekem is van családom, vannak gyermekeim, így pontosan tudom, hogy milyen fontos például egy bölcsőde, óvoda vagy iskola megléte, közelsége. Egy család csak olyan helyen fog otthonra találni, ahol jól érzi magát. Ehhez viszont fejlesztésekre van szükség. 

Az előző fejlesztési időszakban 133 milliárd forint jutott a vármegyében lévő önkormányzatoknak arra, hogy javítsák az itt élő családok életminőségét, fejlesszék a vármegye településeit és óvják, védjék környezetüket. 

Az előző fejlesztési időszak jó alap volt és hasonlóan épül fel a munka a 2021-2027-es, TOP Plusz esetében, vagyis a jelenlegi időszakban is, amiben nagy hangsúlyt helyeztünk a turisztikai-gazdasági beruházásokra, a megújuló energiatermelésre, vagy az újabb csapadékvíz-elvezető rendszerek kiépítésére. Ahogy továbbra is támogatjuk az orvosi rendelők, bölcsődék vagy lakossági szolgáltatások megújítását, korszerűsítését az adott térségben, városokban élők igényei szerint. 

Mindez azt jelenti, hogy egy átgondolt, kidolgozott, komplex fejlesztési terv alapján felkészülten vártuk a TOP Plusz forrásokat, amely valamivel több mint 150 milliárd forint, ami vármegyénkben az eddigi legnagyobb összegű forrást jelenti fejlesztéseink megvalósításához. Amelynek középpontjában a családbarát fejlesztések, a foglalkoztatás és a gazdaság további erősítése áll. Mert tudom, hogy ez a közös jövőnk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában