PR cikk

2024.03.01. 12:20

Felsőzsolca gyorsít a fejlődés útján

Szarka Tamás szerint a nehézségek ellenére is sikerült gazdasági növekedést produkálnia a városnak.

Fotó: Kovacs David

Ha egy város ipari parkjának területe látványosan gyarapodik, illetve a már letelepedett cégek folyamatosan fejlesztenek, kétség nem férhet hozzá, hogy a befektetők számára vonzó a település. Ha az ipari park fokozatosan benépesül, nő a foglalkoztatottsági igény. Van elég szakképzett munkaerő? 

A polgármesteri ciklus elején az egyik célként a minél több nívós munkahely megteremtését tűztem ki. Az a törekvésünk, hogy a fiataljaink itt maradjanak, vagy akik másutt fejezik be a tanulmányaikat, hazatérjenek. Ehhez elengedhetetlen volt az ipari park infrastruktúrájának fejlesztése, csomópont kialakítása. Tény, hogy a nagy foglalkoztatóink dolgozóinak egy része a vonzáskörzetünkből érkezik. Ez a regionális szerepünk további erősödését támasztja alá. Ahhoz, hogy legyen elegendő szakképzett munkaerő, egy hosszú távú oktatási tervet kell valóra váltani, melyhez hozzátartozik, hogy a cégek kapcsolatot ápolnak az oktatási intézményekkel, ezáltal bemutatva a diákoknak a helyben biztosított lehetőségeket, erősítve a szakmunka presztízsét, megbecsülését, vonzóvá téve ezzel a fiatalok számára ezt a karrierpályát. Városunkban kiemelt figyelmet fordítunk az oktatásra, a nevelésre, a gazdaságfejlesztésre. Az óvodáink és az iskolák épületeit felújítottuk, a tanulók részére számos támogatást biztosítunk, mint a kollégiumi, albérleti támogatás.

 

Az oktatás mellett a közlekedés helyzete, stratégiája, jövőképe is árulkodik arról, milyen irányba tart a város. Utak, járdák épültek és újultak meg, növekedett a kerékpárút-hálózat. Milyen beruházások valósulhatnak meg a közeljövőben? 

Odáig kanyarodnék vissza, hogy amikor az előző vezetés által hátrahagyott állapot után sikerült talpra állítani a várost, a szigorú és eredményes gazdálkodásnak köszönhetően a tartalék egy részét arra fordítjuk, hogy a közel tíz éven keresztül elhanyagolt járdákat, utakat, illetve parkolókat felújítsuk, átépítsük, ezáltal biztosítva a biztonságos közlekedést a településünkön. Ebben az évben további szakaszokat újítunk fel, ez is a közlekedés biztonságosságát szolgálja.

A kerékpárosok már nem csak a szomszédos településekre, de a megyeszékhelyre is eljuthatnak a városi hálózatot használva. Ezzel a kerékpárral közlekedők is példálóznak, sokan használják ki munkába járásra, sportolásra. 

Aki ismeri Felsőzsolcát, tisztán látja, hogy 2020-tól teljesen megváltoztatta a városképet a sok fejlesztés. A munkába járás mellett, a régóta várt, Miskolccal összekötő kerékpárút megépülése turisztikai szempontból is kedvező hatást gyakorol. Ma már lényegesen többen bicikliznek, és ha valaki kerékpározik, akkor az egészségéért is tesz.

A városvezetés számára fontos a környezetvédelem. A polgármesteri fásítási program keretében több száz fát ültettek el a városban, rendezték a zöldfelületeket, számos illegális hulladéklerakót szűntettek meg, szemétszedési akciókat szerveznek és országos akciókhoz csatlakoznak. Mindezeken felül, az energiahatékonyságra is kiemelt figyelmet fordítanak. 

Az energiahatékonysági programban megújultak az oktatási intézmények, közel 145 millió forintos európai uniós forrásból a Központi konyha, Bárczay-kastély, Felsőzsolcai GAMESZ műhely, iroda épülete energetikailag korszerűsödött, míg saját forrásból az Egészségházra

került napelemrendszer kiépítésre. Hamarosan elkészül a polgármesteri hivatal korszerűsítése is, a legjobban várt beruházás pedig az önkormányzati bölcsőde, mely szintén zöldenergiával üzemel majd. A megvalósult projektek kapcsolódnak korábbi fejlesztéseinkhez, melyeknek köszönhetően az épületekben dolgozók a mai kornak megfelelő, modern, mindemellett jó energetikai mutatókkal rendelkező intézményben végezhetik feladataikat gyors és hatékony személyes, illetve elektronikus ügyintézést biztosítva.

Fotó: Kovács Dávid

A Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Belügyminisztérium Felsőzsolcának ítélte oda „Az idősbarát önkormányzat” kitüntetést. A megtisztelő cím kötelezettségekkel jár. Mire fordítja az önkormányzat a díjjal járó összeget? 

Mivel idős politikánk keretében kiemelt figyelmet fordítunk szépkorú lakosainkra, a korábbinál több támogatási formát, magasabb támogatási összegeket, továbbá a szociális gondoskodás körébe tartozó kötelező idősügyi alapfeladataink ellátásán felül színvonalas rendezvényeket biztosítunk számukra. Tevékenységünkkel segítjük az időskorúak helyi szervezeteinek működését, hozzájárulunk a szabadidős programjaik megszervezéséhez, rendezvényeink szervezése által a helyi közéletbe is bevonjuk őket.

Az elmúlt időszak nehézségei – pandémia, adó rendszer átalakulásából adódó elvonások, háború, energiaválság – visszavetette-e bármiben Felsőzsolcát, okozott-e mesterséges féket? 

A gazdasági növekedés a nehézségek ellenére indult el a városban. Elég, ha a GKN Automotive Kft. óriásberuházására, a város, a közlekedési hálózat, és az ipari park infrastruktúrájának fejlesztésére, a színes kulturális kínálatra, a gazdag sportolási lehetőségekre gondolunk. Az elmúlt négy évet övező nehézségek iszonyú terhet jelentettek, de nem vetettek vissza bennünket a működésben. Be nem tervezett pluszköltségek merültek fel, módosítani kellett a költségvetést, mert azt felülírta a Covid, illetve az energiaválság, de gazdálkodásunk stabilitását megőriztük, az adóbevételünk folyamatosan nő. Megvalósuló fejlesztéseinket, programjainkat a lakosságunk örömmel fogadja, és ez az eredmény, a pozitív visszajelzés boldogsággal tölt el.

Pr cikk

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában