Hirdetés

2023.12.05. 22:24

Örökségünk nyomában kiállítások és Adventi forgatag családi nap az Edelényi Kastélyszigeten!

2023. december 9. szombat 10.00-15.00 óra

Az Edelényi Kastélyszigeten a Magyar Nemzeti Múzeum Örökségünk nyomában címmel még két időszaki kiállítást mutat be, melyek ingyenes látogathatók. Hétvégén a tárlatokhoz tematikus családi napok is kapcsolódnak. A régészeti családi napot, majd a sport-, és egészségnapot követően december 9-én az adventi várakozásé lesz a főszerep karácsonyi hangulatban a Kastélyszigeten. Az adventi családi napon gyermekfoglalkozásokkal, szavaló versennyel, zenés műsorokkal és izgalmas természettudományos bemutatókkal várják a látogatókat.

Az adventi családi napon is lesznek a nagy sikerre tekintettel egészségügyi szűrővizsgálatok a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezetének mérőállomásán!

A Magyar Nemzeti Múzeum szakemberei kézműves foglalkozással, többek között tarsolylemezdomborítással és más érdekességekkel, alkotó-programokkal várják gyerekeket, és lesz Régi korok ünnepei címmel játszóház is!

Az interaktív játéktérben a játszóház tematikájához illeszkedő, önállóan játszható játékokkal (memória, párkereső, labirintus, óriástársasjáték) találkozhatnak a gyerekek, és díszíthetnek mézeskalácsokat is honfoglaláskori motívumokkal (tarsolylemez, hajfonatkorong, boglár).

 

A Sajómenti Népművészeti Egyesület is várja a vendégeket népi játékokkal és kézműves foglalkozással, karácsonyi díszeket készítésével.

A Kincset érő közösség kutatófüzetekkel megismerhetik mit is csinál egy régész, milyen feladatai vannak, hogy néz ki egy ásatás, mit kell tenni egy megtalált műtárggyal? A családdal közösen fedezhetik fel a régészek izgalmakkal teli világát a kalandokkal teli felfedezőfüzet segítségével!

A PETE oktatási stúdió-természettudományos foglalkoztató standján azt mutatják meg az érdeklődőknek, hogyan lehet „régészkedni” a természetben. Ahogy a régészek az ásatások során feltárt leletek alapján tudnak következtetni a régmúlt korok embereinek életmódjára, ugyanúgy "olvashatunk" a természet jeleiből mi is. Vizsgálódással és játékokkal faggatjuk a Bódva-völgy természeti értékeit, hogy milyen lehetett ez a vidék a honfoglalás korban.

A családi napon déltől zenés műsorok szórakoztatják a vendégeket, fellép a Szerencsi Dalárda, a hagyományőrző népdalkör és a Nahaj Fivérek.

Karácsonyi hangulatú fotózkodásra is lehetőség nyílik, valamint a családi napon sült gesztenyével és az első 300 látogatónak vendégváró falatokkal és meleg teával is kedveskednek a szervezők!

A Magyar Nemzeti Múzeum adventi versmondó versenyt hirdetett alsó tagozatos diákok számára, a verseny és eredményhirdetés 10 és 14 óra között zajlik majd a Kápolnában.

A kiállításokat a Magyar Nemzeti Múzeum és Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata a TOP-5.3.2-17-BO1-2021-00002 kódszámú, „Identitás további erősítése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” című projektjének keretében közösen valósítja meg.

A tárlatokat a „közösség és identitás” szavakkal lehet legjobban jellemezni: A „Tandem. Kerékpár és fényképezés” című fotó tárlaton a kerékpárosok közössége jelenik meg. Majd még erősebben megmutatkozik a „Kincset érő közösség” című kiállításon, ahol a régészethez vonzódó önkéntesek munkáját láthatjuk. Az Örökségünk nyomában kiállításain tárlatvezetéssel várják a szervezők az érdeklődőket.

Pr cikk

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában