Hirdetés

2022.11.21. 14:57

Bőrápolás a téli hónapokban – Ezt kell tudnod

Amikor beköszöntenek a fagyos hónapok, a bőrünk kiemelt gondoskodást igényel.

Forrás: pixabay.com

Fagypont alatti hőmérsékleten a bőr csaknem kétszer olyan gyorsan veszít nedvességből, mint a nyári időszakban. Nem mellesleg a fűtési rendszerek szárító hatása is rontja a bőrünk állapotát. És ha mindez nem lenne elegendő, a vastag ruházat is kihívást jelent a bőr számára, hiszen gátolja a szabad légzését.

Nem kérdéses, a bőrünknek hidratálásra van szüksége, amit regeneráló kozmetikumok használatával biztosíthatunk. Télen a felhámunkban csökken a ceramidok, a koleszterinek és zsírsavak mennyisége, ami megzavarja a bőr természetes védőgát funkcióit. Ennek következtében kiszáradás, bőrhámlás, irritáció és viszketés jelentkezhet. Érdemes tehát ismerni néhány téli bőrápolási módszert, hogy a bőrünk megfelelően hidratált és szép megjelenésű legyen.

A téli időszakban a bőrápolást elsősorban a reggeli és esti alapos sminkeltávolítással kell kezdeni. Ez lehetővé teszi a később felhasznált hidratáló kozmetikumokban található hatóanyagok jobb felszívódását. A smink eltávolításához csak tejet vagy alkoholmentes hidratáló tonikot használjunk!

A bőrápolás következő szakasza télen az értékes antioxidánsokban (E-vitamin, Q10 koenzim, zöld tea kivonat), a vizet a szervezetben tartó anyagokban (glicerin, ceramidok, hialuronsav) és az irritációkat csillapító anyagokban gazdag krém használata legyen. A lipideket, növényi kivonatokat, magnéziumot és termálvizet tartalmazó tápláló krémek is nagyszerű szolgálatot tesznek. Ezek a készítmények helyreállítják a víz-zsír egyensúlyt, így erősítik a hidrolipid védőréteget. Érdemes megemlíteni a hialuronsavat is, amely hatékonyan hidratálja a bőrt, illetve megakadályozza a kiszáradását. A kézápoláshoz olyan védő formulájú krém használata javasolt, amely megvédi a bőrt az időjárási viszonyok negatív hatásaitól. (forrás)

Arcápoláshoz válasszunk a bőrünk típusához igazodó krémet, mert például a pattanásos bőrre nem mindig válik be egy zsíros krém. A bőrtípusnak megfelelő krém tökéletes télre, gyorsan beszívódik, enyhe filmréteget hagy az arcon, alapozóként szolgál. Jó megoldás lehet például egy tápláló és védő félzsíros krém, amely fényvédő tartalommal is rendelkezik. Ügyeljünk arra, hogy az arckrém tökéletesen felszívódjon, mielőtt kimegyünk a fagyos levegőre. A gyógyszertárak változatos kínálatában érdemes a természetes olajokat, például jojoba olajat, méhviaszt, szezámolajat vagy sheavajat tartalmazó kozmetikumokat keresni.

Télen nem szabad megfeledkezni az ajkak ápolásáról sem, amelyek gyakran kiszáradnak és megrepednek az alacsony hőmérséklet és a szél hatására. Ebben az időszakban a speciális védőrúzsok segítenek kisimítani a repedezett hámréteget, illetve visszaállítani az ajkak vitalitását és egészséges megjelenését. Ebben az időszakban különösen tartózkodni kell az ajkak nyalogatásától és harapdálásától.

Télen bőrünk elveszíti a védő hidrolipid bevonatát. Anyagainak egy része kimosódik, bedörzsölődik vagy egyszerűen elfogy, ezért ebben az időszakban az egész test felületéről gondoskodnunk kell. A testápolók kínálatában hidratáló és tápláló, kellemes illatú kozmetikumok közül válogathatunk. Ezek a készítmények táplálják és nyugtatják a száraz bőrt, friss illatot hagyva a felületén.

A bőr kiszáradását némileg lassíthatjuk, ha számára előnyösebb körülményeket teremtünk. Ha sok időt töltünk a fűtött lakásban, mindenképpen érdemes gondoskodni a levegő megfelelő páratartalmáról. Ennek eszköze lehet egy párásító készülék, ami nem csupán a levegő kiszáradása ellen jelent védelmet, hanem illóolajok kijuttatására is alkalmas.

(PR-cikk)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában