Ózd hírei

2019.04.09. 10:45

Csemetéket ültetnek Ózdon

Ózd - A belvárosba és a peremkerületi részekre is eljutnak a faültetési akció résztvevői.

Ózd - A belvárosba és a peremkerületi részekre is eljutnak a faültetési akció résztvevői.

Pénteken ismét megmozdul Ózd apraja és nagyja, hiszen elérkezik a hagyományos faültetési akció napja. Dancsok Tamás vállalkozó nyolc esztendővel ezelőtt indította útjára a civil kezdeményezést, amely azóta mindig nagy népszerűségnek örvend. A szűk évtized alatt nagyjából másfél ezer facsemetét ültettek el Ózd közigazgatási területén, a belvárosba és a peremkerületi részekre egyaránt jutott ebből a mennyiségből.

Meggyőződésem, hogy ennek az akciónak közösségformáló ereje is van.” Dancsok Tamás

– Továbbra is azt szeretném, ha Ózd lenne az ország tüdeje – emlékeztetett a kezdetekkor kitalált szlogenre Dancsok Tamás. – Ehhez jó úton járunk, hiszen ebben az időszakban rendre sikerül megszólítani az embereket. Magánszemélyek, cégek, vállalkozások, iskolai csoportok és egyesületek is szoktak csatlakozni a kezdeményezéshez. Eddig úgy tűnik, hogy 100 fának lesz helye és gazdája április 12-én, de szerdáig még lehet jelentkezni annak, aki szeretne ültetni ezen a napon.

Pénteken délelőtt

Dancsok Tamás a csemetéket idén is putnoki Jankó-kertészetből szállítja Ózdra, ahol pénteken délelőtt 10 órakor kezdődik el a munka. A mennyiség nagyobb része Szen­nán lesz elültetve, de a falusi városrészbe, a városközpontba és az Újváros térre is jut belőle. Emellett a Digitális Erőmű és a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark vezetése, valamint az Ózdi Kézilabda Club is részt vesz akcióban.

– Természetesen ez nem úgy működik, hogy a hasunkra ütünk, és ahol jónak látjuk, máris elkezdünk ültetni – folytatta Dancsok Tamás. – Minden évben egyeztetek az Ózdi Városüzemeltető Intézmény főkertészével, az ő iránymutatása alapján végezzük ezt a munkát. Először mindig azt vesszük figyelembe, hogy a városnak hol van szüksége néhány fára, utána pedig jöhetnek az egyéni kérések. Fontosnak tartom a természet védelmét, hiszen a fákat a jövő nemzedékének ültetjük. Emellett az is lényeges, hogy ilyenkor az emberek, a közösségek találkoznak, beszélgetnek egymással. Néhány órát együtt töltenek, ezért meggyőződésem, hogy ennek az akciónak közösségformáló ereje is van.

Történelme van

Dancsok Tamás emlékeztetett arra, hogy korábban volt rá példa, hogy több iskolai osztály szépítette az intézmény környékét, de játszóterekre és parkolók melletti zöldterületre is ültettek már.

– Évekkel később is jó érzés elmenni ezekre a részekre, jó látni, ahogy a csemeték növekednek – fogalmazott a vállalkozó. – Annak is örülök, hogy minden évben vannak új belépők, akik szeretnének csatlakozni hozzánk. Örülök, hogy ez egy politikamentes, valóban civil akció, amely most már szerves része a település életének.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!