Ózd hírei

2012.12.04. 13:11

Eredményes erdőgondozás Ózdon

Ózd - Szűk két éven keresztül, százhatvanöten dolgoztak az ózdi, önkormányzati tulajdonú erdőterületeken.

Ózd - Szűk két éven keresztül, százhatvanöten dolgoztak az ózdi, önkormányzati tulajdonú erdőterületeken.Több hozadéka is volt annak az erdőgondozó pályázatnak, amelyet az elmúlt szűk két esztendőben vittek végig Ózdon. Százhatvanöt, többnyire hátrányos helyzetű, alacsony iskolai végzettségű embert vontak be a programba, ezzel folyamatos munkát biztosítottak ennek a rétegnek.

Közel 310 millió forinttal támogatta az Európai Unió a munkát. A város önkormányzati tulajdonú erdőterületein számos feladatot elvégeztek az elmúlt időszakban. A bozótirtás, a metszés, a sorok kapálása mellett fontos szempont volt a tűzvédelem is. Emellett ültettek és tápanyagokat pótoltak vissza a területekre. Az alacsony iskolai végzettségű embereknek komoly kapaszkodót jelentett a pályázat. A folyamatos munka és jövedelem mellett a hozzáállásuk is megváltozott.

Megbecsülték

- Egy kicsit az emberek szemléletét is sikerül formálnunk az elmúlt időszakban - fogalmazott Bóta József projektvezető. - Sokan mondták, hogy ezt az erdőt nem bántják, ezt a fát nem vágják ki, mert ők ültették. Ebből is látszik, hogy az emberek mennyire a magukénak érezték ezt a feladatot. A tűzvédelmi sávok kialakításának rendkívül nagy haszna volt, hiszen a csemetéket és az értékes területeket sikerült megóvnunk a szándékos gyújtogatókkal szemben. A erdőkben elvégzett munka mellett kilencvenen egy kisgépkezelői tanfolyamon is részt vehettek, nekik ezzel is sikerült a tudásukat gyarapítani.

Az Ózdszolg Kft. jól sáfárkodott a megítélt támogatással, ezért a korábban tervezettnél két hónappal tovább tartott a projekt. Fazekas Zoltán alpolgármester hozzátette: már most azon dolgoznak, hogy a szépen megművelt területeket a jövőben se hanyagolják el. A 2013-as startmunkaprogram tervezése már megtörtént, amelyben kétszáz főnek nyílhat majd lehetőség.

-ME-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!