Ózd hírei

2011.02.28. 13:32

Indító fórum Arlóban

<p>Arló - Megkezdődött a helyi vidékfejlesztési stratégia felülvizsgálata az Észak-Borsodi LEADER Unió Egyesületénél.</p>

Országosan most folynak a LEADER Program első körös pályázatainak az eredményhirdetései. Ezzel együtt megkezdődtek a helyi vidékfejlesztési stratégiák felülvizsgálatai.
Az Észak-Borsodi LEADER Unió Egyesület elnöksége 2011. február 17-éra hívta össze a közgyűlést, egyben indító megbeszélést Arlóba. Az összejövetel legfőbb célja a tagság tájékoztatása a felülvizsgálat menetéről, módjáról, melyben kiemelt szerepet játszik a helyi lakosság bevonása, a helyi kezdeményezések összegyűjtése. A szakmai hátteret és a koordinációs feladatokat a közgyűlésen megválasztott tervező bizottság biztosítja.
A bizottságban résztvevők a Helyi Közösség megbecsült tagjai, területükön elismert szakemberek. Vincze Tamás, a VIMECOO KFT ügyvezetője, a kistérség egyik legsikeresebb, nemcsak hazai, de nemzetközi szinten is elismert vállalkozója. É. Kovács Judit, a Tompa Mihály Gömöri Kulturális Egyesület képviselője, aki a gömöri hagyományok ápolásában, felelevenítésében évtizedek óta kiemelkedő munkát végez. Demes Ferenc László, képzőművész, aki meghatározó tagja a helyi kulturális életnek, fontosnak tartja a helyi kézműves hagyományok újraélesztését és felhasználását a térség gazdasági fejlesztésében. Papp Edina, az Ifjúsági Innovációs Központ vezetője, a fiatalok képviselőjeként  eddig is  a fiatalok helyben tartása terén folytatott munkában, nemzetközi együttműködések, projektek kidolgozásában, megvalósításában vett részt aktívan. Ladányiné Morvai Gabriella, az egyesület munkaszervezetének gazdasági vezetője, gazdasági területen szerzett szakmai tudást, mind kis vállalkozások, mind nemzetközi cégek területén, és jelenlegi munkája révén ismeri a rendszer lehetőségeit, kihívásait. Németh Gyula Borsodszentgyörgy polgármestere, mind a települési, mind kistérségi szinten több kezdeményezést felkarolt. Farkas Éva, a helyi akciócsoport munkaszervezet vezetője. 

A LEADER nyertes pályázatok és a tervezési bizottság összetételének ismeretében egyértelmű, hogy az egyesület tagjai a vidékfejlesztésben továbbra is kiemelt szerepet kívánnak szánni a fiatalok helyben tartását, a gazdaság élénkítését, a helyi szellemi örökséget ápoló és kézműves termékek piacra jutását segítő projektek kidolgozásának. 
A közgyűlés másik kiemelt témája volt, hogy V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár március 18-án Putnokon részt vesz a LEADER csoport által szervezendő ifjúsági fórumon, mely szintén a fiatalok kistérségben betöltött aktív szerepvállalásának köszönhető.
Az elkövetkező napokban, hetekben fórumok, személyes megkeresések keretében kerül sor az ötletek összegyűjtésére, amelyben remélhetőleg – az eddig megszokott aktivitással - a helyi fiatalok is megfogalmazzák elképzeléseiket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!