Nyomozás

2024.04.15. 08:54

Minden, amit eddig tudni lehet a Városházáig érő hídpénzbotrányról

A Mandiner húsz pontban foglalta össze a részleteket a másfél milliárdos ügyről, ami Karácsony Gergely szerint meg sem történt.

MW

Karácsony Gergely fõpolgármester a Lánchíd felújított útpályájának megnyitóján

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Az elmúlt évtizedek legnagyobb baloldali korrupciós botránya bontakozik ki a szemünk láttára a fővárosban. A néhány évvel ezelőtti Lánchíd-felújítás már a nyomozó hatóság ingerküszöbét is elérte, de Karácsony Gergely főpolgármester és szövetségesei úgy tesznek, mintha semmi nem történt volna. Pedig az ügyben eddig előadott védekezésük már összeomlott, ráadásul a legújabb fejlemények szerint a szálak a Városháza irányába mutatnak. A Mandiner pontokba szedte, hogy mi is történt pontosan és hogyan jutottunk el idáig:

  • A hídpénzbotrány kirobbanásának előzménye, hogy tavaly novemberben az adóhatóság őrizetbe vett egy praxisától eltiltott ügyvédet, Vig Mórt, aki nem más, mint az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére.
  • A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága több száz milliós számlagyár működtetésének gyanújával házkutatást is tartott a bukott jogásznál. A NAV nyomozói összesen 33 fővárosi helyszínre szálltak ki – két kábítószer- és pénzkereső kutyát is bevetve –, majd dokumentumokat, elektronikus adatokat, hamis kormányhivatali bélyegzőt, valamint rengeteg készpénzt foglaltak le.
  • Az adóhatóság  az ügyben kiszállt többek között egy Hegedüs Dániel nevű ügyvédhez is.
  • Ugyanennek az eljárásnak a keretében házkutatást tartottak a Lánchíd felújítását végző A–Híd Zrt.-nél is.

Drágább beruházás

  • A cég még Tarlós István regnálása alatt, 2019 szeptemberében nyerte el a tendert, ám Karácsonyék a hatalomváltás után új közbeszerzési eljárást írtak ki. A győztes ismét az A–Híd lett, ugyanakkor ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyertek, mint amennyiért a Tarlós-érában végezték volna el a munkát.
  • A sokmilliárdos drágulás (bruttó 21,8 milliárd helyett 26,8 milliárd) mellett majdnem hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelték a Tarlós alatt zajló projekthez képest a vállalkozónak járó előleget, a céget terhelő kötbért viszont megfelezték.
  • A drágulásra Karácsony Gergely azóta sem adott értékelhető magyarázatot. Amikor 2021 januárjában az Inforádióban rákérdeztek erre, a főpolgármester úgy fogalmazott:

Nézze, erre most, megmondom őszintén, a pontos választ nem tudom megmondani.

  • A sajtóban később az is megjelent, hogy 2020 novembere és 2022 júliusa között az A–Híd 1,4 milliárd forintot utalt a praxisától eltiltott jogász cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ezt követően ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára.
  • A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A–Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.

Új ügyvéd

  • A gépezetbe ugyanakkor hiba csúszott, mivel időközben Viget 2022 januárjában egy jogerős ítélete miatt eltiltották a praxisa gyakorlásától. Ekkor vonták be Hegedüst az ügyletekbe, aki, úgy tudni, a saját ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft.-hez érkező összegeket, és további mintegy ötszázmillió forintot felvett készpénzben.
  • Utóbbi utalás azért is figyelemre méltó, mert Hegedüsnek papíron semmi köze a Sunstrike-hoz, de az összefonódást mutatja, hogy ügyvédi irodája egy épületben volt Vig vállalkozásával.

A Kehi cáfolja Karácsonyt

  • Múlt pénteken a Kehi közzé is tette a részjelentését, amely sokatmondó pénzmozgásokat tárt fel a Lánchíd felújítását végző A–Híd Zrt. és a számlagyáras Vig Mór cége között.
  • A dokumentum lépésről lépésre bemutatja a folyamatot, a dátumok pedig alapjaiban cáfolják meg a botránytól ellépni próbáló Karácsony Gergely főpolgármester eddigi védekezését.
  • A főváros balliberális vezetése addig azzal érvelt, hogy a renoválás és a kétes pénzmozgások között nincs időbeli egybeesés. Csakhogy a Kehi egyértelműen rámutatott, hogy a másfél milliárd forint egésze a közbeszerzési eljárás alatt, 1,3 milliárd forint pedig a kivitelezési szerződés megkötése után került az A–Hídtól a számlagyáras exügyvéd cégéhez.
  • A Kehi azt is rögzítette, hogy az A–Hídtól az első utalás 2020 november elején, egy héttel a közbeszerzési eljárás során beérkezett ajánlatok bontása után történt meg. Ezt további két tranzakció követte 2020. december 9-én és 2021. január 19-én, mire eljutottak a szerződés 2021. február eleji aláírásához.
  • A beérkezett ajánlatok bontásának időpontja azért lényeges egy közbeszerzési eljárásnál, mert az ajánlatkérő (ez esetben a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt.) a bontást követően látja a beérkezett ajánlatokat, és bár a közbeszerzés végeredményét még nem hirdetik ki, de már lehet látni, hogy az adott közbeszerzési eljáráson melyik cég nyert. A Kehi szerint az első utalást a BKK-hoz beérkezett ajánlatok bontását (2020. október 28.) követően teljesítette Vig Mór cége, a Sunstrike Hungary Kft. részére 71 648 320 forint összegben, azaz egy héttel azután, hogy a BKK már tudhatta, hogy ki nyerte a Lánchíd felújításának projektjét, csak még formálisan nem hirdették ki a győztest és nem kötöttek vele szerződést.

Hol a pénz?

  • A jelentésből az is kikövetkeztethető, hogy valósak azok a sajtóban megjelent információk, miszerint a csaknem másfél milliárd forintot Vig és Hegedüs számláira utalták, majd onnan készpénzben felvették. Az A–Híd a jelentés után próbált magyarázkodni, de nem tűnt valami meggyőzőnek.
  • Már csak egy kérdés maradt: hol a pénz? Karácsonyék sem erre, sem a tender sokmilliárdos megdrágulására nem adtak választ, de megtette ezt helyette Bajnai Gordon egyik régi harcostársa, aki egy hangfelvétel-leirat szerint arról beszélt, hogy azért került ötmilliárd forinttal többe Karácsonyék idején a Lánchíd felújítása, mert abból pénzeket osztottak vissza a baloldali politikusoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában