Érsekújvár

2024.03.09. 21:21

A Csemadok hűségesen szolgálta a felvidéki magyar identitás megerősítését

A Csemadok a legnehezebb történelmi időkben is hűségesen szolgálta a felvidéki magyar identitás megerősítését – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Érsekújvárott, ahol beszédet mondott a Csemadok megalakításának 75. évfordulója alkalmából megrendezett jubileumi ünnepségen szombaton.

MW

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

A felvidéki magyarság legnagyobb kulturális és közéleti szervezetének, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetségnek, ismertebb nevén a Csemadok-nak az ünnepségén a nemzetpolitikai államtitkár felidézte a szervezet megalakulásának összetett történelmi pillanatát. 

Rámutatott: bár ez a korszak a felvidéki magyarság számára a megvetés és az üldöztetés ideje volt, a közösség az őket ért megpróbáltatásokra nem ösztönösen, hanem keresztényi lelkülettel reagált, a Csemadok pedig segítette a talpra állásban a közösséget.

A felvidéki magyarság szeretettel és méltósággal hordozta és hordozza sorsát

– hangsúlyozta Potápi Árpád János.

Elmondta: az elmúlt 75 év a haza és a nemzet iránti felelősség vállalásáról szólt, és ebben az időszakban a Csemadok hűségesen szolgálta a felvidéki magyar identitás megerősítését, a szervezet vezetői és önkéntesei pedig örökérvényű példát állítottak az utókor elé, amit az is mutat, hogy a felvidéki magyarság helytállása ma is gyümölcsöző.

Ha akkor nem jött volna létre a Csemadok, akkor talán ma itt nem beszélhetnénk magyarul

– jelentette ki Potápi Árpád János.

Az államtitkár a Csemadok elmúlt 75 évét példaként hozva arra buzdította az ünnepség résztvevőit, hogy a jelen kihívásaihoz abból merítsenek erőt. Rámutatott: a Csemadok bizonyította, hogy a legnehezebb időket is át lehet vészelni etnikai alapú közösségekben, csak helyi és országos szinten is szerveződni kell.

„Magyar értékek és érdekek mentén kell csinálni a politikát” – szögezte le Potápi Árpád János. A közelgő szlovákiai államfőválasztás és a Magyar Szövetség köztársasági elnökjelöltje kapcsán hozzáfűzte: nem feltétlenül az államfőválasztást kell megnyerni, de be kell bizonyítanunk, hogy velünk számolni kell, és érdekképviseletünket minden szinten el kell látni.

Az ünnepség későbbi szakaszában Potápi Árpád János átvette a Csemadok által – még januárban, a magyar kultúra napja alkalmából – neki odaítélt Fábry Zoltán díjat. A kitüntetést, amelyet a szervezet a felvidéki magyar közösségnek és a Csemadoknak nyújtott segítségért ítél oda, az idén Potápi Árpád János mellett Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó és Czimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője kapta meg.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában