Jó hír

2024.02.05. 11:48

Az állami intézményekben dolgozó tanárok és óvónők részére megérkezik az emelt bér (videó)

A hétfői napon az állami intézményekben dolgozó tanárok és óvónők számára megérkezik a megemelt bér – közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, az Áldás Utcai Általános Iskolánál tartott sajtótájékoztatóján.

MW

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (b) és Zsoldos Krisztián, az iskola igazgatóhelyettese a pedagógusbérek elutalásáról szóló sajtótájékoztatón a II. kerületi Áldás Utcai Általános Iskola előtt 2024. február 5-én. Ezen a napon az állami intézményekben dolgozó tanárok és óvónők számára megérkezik a megemelt bér

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a pedagógusbérek emelése régóta várt esemény, amellyel az állam a megbecsülését és elismerését tudja kifejezni.

Közölte, hogy január 30-ig minden pedagógus megkapta az értesítést, hogy mekkora emelt bérre számíthat, most pedig magát a bért is megkapta.

Rétvári Bence hozzátette, hogy a nem állami fenntartók számára is megérkezett a bértömeg, és azt a napokban a pedagógusok számára ki tudják fizetni.

Hangsúlyozta, hogy 

a béremelés teljes egészében költségvetési forrásból valósul meg, az Európai Uniótól a kormánynak garancialevele van arra, hogy biztosítja a finanszírozást.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy tavaly és tavalyelőtt 10-10 százalékkal nőtt a pedagógusok bére, a jövő évre vonatkozóan pedig 21 százalékos emelésről döntött a kormány. Így az idei emelést is beleszámítva négy év alatt majdnem megduplázódik a pedagógusok bére – emelte ki.

Kitér arra, hogy a pedagógusok bére MA-végzettség esetén újabb 2 százalékkal, hiányszakmában dolgozók esetén 4 százalékkal emelkedik. További 20 százalékos bértöbbletet kapnak azok a pedagógusok, akik olyan osztályt tanítanak vagy olyan településen tanítanak, ahol nehezebb sorsú, hátrányosabb helyzetű gyermekek vannak – idézte fel Rétvári Bence.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az állam a fenntartók részére a béremeléshez szükséges bértömeget elutalja, és azt a fenntartónak teljes egészében a béremelésre kell fordítania. Hozzátette, hogy ezt az államkincstár ellenőrizni is fogja.

Rétvári Bence úgy fogalmazott, hogy 

a most megvalósult béremelés érezhető nagyságrendű.

Példaként elmondta, hogy az emelés után az állami fenntartású iskolákban a gyakornok, pályakezdő pedagógusok átlagbére 561 100 forint lett. A pedagógus I. fokozatban lévőknek 601 992 forint, a pedagógus II. fokozatban lévőknek 679 135 forint, az igazgatói illetmény pedig átlagosan 1 018 403 forint.

Kijelentette: a „dollárbaloldal és a pedagógustagozatuknak szerződő szakszervezetek” az elmúlt másfél-két évben mindent megtettek annak érdekében, hogy megakadályozzák a pedagógusbér-emelést; „az elmúlt két évben mondavacsinált okokkal akadályozták a pedagógusok béremelését úgy, hogy mindenféle álhíreket terjesztettek Magyarországról”. Emlékeztetett arra is, hogy a baloldali kormány 2008-ban csökkentette a pedagógusok bérét.

Zsoldos Krisztián, az iskola igazgatóhelyettese a sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy valamennyi pótlék esetében megtörtént az emelés, amit saját példáján keresztül ismertetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában