Kétes módszerek

2023.12.16. 19:10

Olasz jobboldali képviselő: az EU zsarolja Magyarországot

Orbán Viktor miniszterelnök álláspontja érthető, hiszen zsarolják, de az európai uniós források nem ajándékot képviselnek, azokhoz Magyarországnak joga van - jelentette ki szombaton Nicola Procaccini, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke, és az előző nap véget ért brüsszeli csúcstalálkozót az olasz baloldalról is többen kommentálták.

MW

Nicola Procaccini

Forrás: EU / Hans Lucas / AFP

Nicola Procaccini hangsúlyozta: nem Orbán Viktor zsarolja az Európai Uniót, hanem a magyar miniszterelnököt zsarolják azzal, hogy országa megsérti a jogállamiságot, és ezért nem utalják át a Magyarországnak járó forrásokat.

A kohéziós alapról, az új koronavírus-járvány utáni pénzekről beszélünk: mind olyan finanszírozások, melyek nem ajándéknak számítanak Magyarország számára, hanem források, melyekhez Magyarországnak joga van

 - jelentette ki az olasz politikus, aki egyben az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai pártcsalád alelnöke is. Az ECR-t tavalytól az Olasz Testvérek elnöke, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vezeti.

Procaccini a RAI3 közszolgálati csatornának nyilatkozott a brüsszeli csúcsról. Hangsúlyozta, hogy Magyarországgal szemben az úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárás folyik, amelyet az Európai Unió akkor használ, amikor "egy kormányt akarnak célba venni".

Kifejtette: 

Orbán Viktor politikai állásfoglalását el lehet fogadni vagy el lehet utasítani, de "nem lehet elfogadni a vele szembeni előítéletet".

 A politikus úgy vélte: "amit a magyar kormányfőnek felrónak, azt nem róják fel (Pedro) Sánchez spanyol miniszterelnöknek, aki elveszítette a választásokat, majd a katalán szélsőjobbtól vásárolt szavazatokat egy olyan törvényért cserébe, amely eltörölte a terrorizmus, felforgatás, sikkasztás bűncselekményét. Azt hiszem, ennél jobban nem lehet megsérteni a jogállamiságot."

A baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára, Elly Schlein pártja szombaton tartott rendezvényén az Európai Unió átalakítását szorgalmazta, az Európai Egyesült Államok megszületését, az európai szerződések újraírását, az egyhangú döntéshozatal beszüntetését. "Elképzelhetetlen a társadalmi előrelépés, ha akármelyik tagállam vétót emelhet, ahogyan Orbán tette, aki Giorgia Meloni legnagyobb szövetségese" - hangoztatta Elly Schlein.

Úgy vélte, jobb szövetségeseket kell választani a jelenlegi római jobboldali kormány szövetségesei helyett.

A baloldali találkozón felszólaló Romano Prodi volt olasz kormányfő - aki az Európai Bizottság elnöke is volt 1999 és 2004 között - kijelentette: "Orbán mindig Európa ellen van, de sosem lesz Európán kívül".

Prodi szerint Giorgia Meloni még nem döntötte el, hogy Brüsszel vagy Budapest oldalán foglaljon helyet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában