Esélyek

2023.12.15. 22:02

Előrehozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választást tartanak Szerbiában vasárnap

A felmérések szerint az induló 18 lista közül hat szerb pártnak vagy koalíciónak van esélye arra, hogy bejusson a belgrádi törvényhozásba, emellett várhatóan magyar, horvát, bosnyák és albán kisebbségi képviselők is bekerülnek a parlamentbe.

MW

A kormányzó Szerb Haladó Párt választási plakátjai Belgrádban 2023. december 15-én, két nappal a szerbiai elõrehozott parlamenti választások elõtt

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Andrej Cukic

Szerbiában előrehozott parlamenti és vajdasági tartományi választást, 65 helyen pedig előrehozott önkormányzati választást is tartanak vasárnap.

A parlamenti választáson a 6,5 millió szavazópolgár 18 párt és pártszövetség jelöltjei közül választhatja ki, hogy kit juttat be a 250 fős belgrádi törvényhozásba, míg a vajdasági tartományi választáson a tartományi parlament 120 helyének sorsáról döntenek a 13 induló listára történő szavazással.

A parlamenti bejutási küszöb három évvel ezelőtt ötről három százalékra csökkent, így nagyobb eséllyel kerülhetnek be a kisebb támogatottsággal rendelkező pártok is.

A nemzeti kisebbségek pártjai az úgynevezett természetes küszöb szabálya szerint kerülhetnek a törvényhozásba, ami azt jelenti, hogy annyi képviselőjük kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt anélkül, hogy el kellene érnie a 3 százalékos bejutási küszöböt. A három éve elfogadott törvénymódosítás szerint a természetes küszöb meghatározásakor a kisebbségi pártokra leadott szavazatoknál 1,35-ös szorzót használnak.

A felmérések szerint az induló 18 lista közül hat szerb pártnak vagy koalíciónak van esélye arra, hogy bejusson a belgrádi törvényhozásba, emellett várhatóan magyar, horvát, bosnyák és albán kisebbségi képviselők is bekerülnek a parlamentbe.

A választások legnagyobb esélyese a kormányzó, jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS).

A mintegy 184 ezres vajdasági magyarság legerősebb pártja, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) egyedüli magyar pártként indul a választásokon. Az eddigi kormánykoalícióhoz tartozó VMSZ-nek öt képviselője volt a belgrádi törvényhozásban, és ezúttal is hasonló eredményre számít. A vajdasági tartományi képviselőházban a VMSZ volt a harmadik legnagyobb politikai erő az utóbbi időben. Az utóbbi három és fél évben a Szerb Haladó Pártnak 78, a Szerbiai Szocialista Pártnak 13, a Vajdasági Magyar Szövetségnek pedig 11 képviselője volt.

A közvélemény-kutatások szerint várhatóan a választópolgárok körülbelül fele járul az urnák elé vasárnap.

A szavazópolgárok vasárnap 7 és 20 óra között adhatják le voksaikat Szerbia 8361 szavazóhelyén. A végleges eredményeket az urnazárást követően a legkésőbb 96 órán belül hozzák nyilvánosságra, ám az első eredmények már a választás éjszakáján várhatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában