Adaptive Hussars 23

2023.11.14. 22:52

Ejtőernyős ugrást hajtottak végre a NATO-harccsoport magyar, olasz és török katonái (videó)

A többnemzeti harcászati légi deszant úgynevezett "mélységben lévő" objektumot foglalt el és biztosította a beérkező földi oszlop számára.

MW

Az ejtőernyősök különlegesen képzett, könnyűlövész katonák, akik mind fizikailag, mind lelkileg felkészültek a feladatra, hogy nem teherautón, vagy harcjárművön, hanem légi úton jutnak el a célhoz

Forrás: honvedelem.hu

Ejtőernyős ugrást hajtottak végre hétfőn a NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport magyar, olasz és török katonái a nyíregyházi repülőtéren az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlaton - írta kedden a honvedelem.hu.

Ejtőernyős ugrást hajtottak végre a NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport magyar, olasz és török katonái a nyíregyházi repülőtéren
Fotó: Somogyi András főtörzsőrmester / Forrás: honvedelem.hu

A lapnak nyilatkozva Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság vezetője azt mondta, hogy a többnemzeti harcászati légi deszant úgynevezett "mélységben lévő" objektumot foglalt el és biztosította a beérkező földi oszlop számára.

A parancsnok hozzátette: a NATO-harccsoport részvételével folyó műveletben a kijelölt alegység átcsoportosítást hajtott végre Újmajorból, amelynek része volt az ejtőernyős ugrás is.

A behívott tartalékos erők, valamint a török század biztosította az úgynevezett dobási és érkezési zónát, ahova az olasz ejtőernyősök érkeztek - írták.

"Összfegyvernemi szempontból az ejtőernyősök különlegesen képzett, könnyűlövész katonák, akik mind fizikailag, mind lelkileg felkészültek a feladatra, hogy nem teherautón, vagy harcjárművön, hanem légi úton jutnak el a célhoz. Mivel gyakran éjszaka ugranak, a precizitás alapvető fontosságú, hiszen a legkisebb hiba is súlyos sérülést okozhat. A dobás után felszerelésükkel együtt kell összegyűlniük az összpontosítási körletben, a valós feladatvégrehajtás pedig gyakran csak komoly távolságok megtételét követően kezdődik" - ismertette a dandártábornok a honvedelem.hu cikke szerint.

Az oldalon még hétfő késő este megjelent összefoglalója alapján megérkezett öt Gripen vadászgép a sármelléki Hévíz-Balaton Repülőtérre, amelyek szintén a gyakorlaton vesznek részt.

Hozzátették, hogy a konténerbázisra hétfő délelőtt érkeztek meg a kecskeméti vadászgépek, illetve a repülődandár személyi állományát átcsoportosító Airbus A319-es szállítógép is.

Szentesi Norbert alezredes, a Sármelléki Ideiglenes Kötelék táborparancsnoka a lap kérdésére elmondta, hogy a foglalkozássorozaton egy nem kiépített repülőtérre történő áttelepülés mozzanatait gyakorolják, felmérve, hogy milyen feltételek szükségesek a hibamentes üzemeltetéshez.

"A gyakorlat egyik fő eleme, hogy úgynevezett gazdasági és anyagi szolgáltatások igénybevételével biztosítsuk az üzemanyag-ellátást" - mondta az alezredes a honvedelem.hu-nak.

A Magyar Honvédség mobil laborja is kitelepült Hajdúhadházra

Az MH Egészségügyi Központ (MH EK) műveleti vezetési pontja mellé a Magyar Honvédség mobil laborja is kitelepült Hajdúhadházra az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos gyakorlat részeként - írta kedden a honvedelem.hu.

A katonaegészségügy egyik fontos feladatának nevezték a harckiszolgáló-támogató tevékenységet, amellyel a folyamatos hadrafoghatóságot biztosítják. A Hajdúhadházon lévő honvédek tervezik és koordinálják a gyakorlat egészségügyi biztosítását az érintett vármegyékben, garantálva ezzel a feladatokban részt vevő állomány azonnali egészségügyi ellátását - tették hozzá.

Közölték, hogy az azonnali egészségügyi ellátás mellett a járványügyi kivizsgálást és elkülönítést, a gyakorlat helyszíneinek egészségügyi ellenőrzését is a központ szakemberei végzik.

A Magyar Honvédség mobil laborja is kitelepült Hajdúhadházra az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos gyakorlat részeként
Forrás: honvedelem.hu

A honlapon idézték Pereszlényi Csaba István őrnagyot, a telepíthető molekuláris biológiai labor laboratóriumvezető főtisztjét, aki elmondta, hogy a téli időszak beköszöntével a felső légúti fertőzések száma jelentősen növekedhet, így a sok katonával végrehajtott katonai gyakorlatokon kiemelten fontos nem csupán az esetlegesen fertőzöttek, de a kontaktok kiszűrése, elkülönítése, illetve a járványgócok felszámolása is.

A mobil labor telepítése nagyjából egy órát vesz igénybe, ezután képes a minták fogadására és elemzésére, a beérkezett mintákból pedig két órán belül azonosítani tudják a kórokozót. A gyors azonosítás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egy esetleges tömeges fertőzés esetén a közegészségügyi szakemberek minél korábban megtehessék a következő lépést a járvány megállításáért - olvasható a honvedelem.hu-n.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában