Ukrán válság

2023.10.14. 07:00

Húsz támadást vertek vissza az ukránok Avgyijivkánál

598. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán mobil légvédelmi üteg katonáinak gyakorlata Kijev környékén 2023. október 5-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleh Petraszjuk

Orosz légicsapás ért egy emeletes házat 

Orosz légicsapás ért egy ötemeletes lakóházat Avdiivkában, amely részben összedőlt, és valószínűleg egy ember a romok alatt rekedt - közölte az ukrán rendőrség október 13-án.

Nincsenek biztonságban a civilek Donyeckben 

Ihor Moroz, Donyeck megbízott regionális kormányzója ma közölte, hogy a polgári célpontok ellen intézett orosz támadások az elmúlt 24 órában 22 civilt sebesítettek meg a régióban; 21-et Pokrovszkban és egyet Avdiivkában - írja a The Guardian.

Az oroszok Herszon régiót támadták 

Orosz csapatok ma kora reggel csapást mértek az Ukrajna herszoni régiójában fekvő Beriszlavra; megölve egy 60 éves nőt - jelentette Oleksandr Prokudin kormányzó.

Prokudin szerint a támadás egy lakást ért, a nő a romok alatt rekedt és később belehalt a sérüléseibe.

Orosz rakétatámadás 

Az orosz erők rakétatámadást indítottak a Donyecki területen lévő Bahatyr falu ellen, megölve egy 11 éves fiút és megsebesítve hatéves testvérét - jelentette az ukrán rendőrség október 14-én.

A 31 éves édesanyjuk is sérüléseket szenvedett - olvasható a jelentésben.

Az USA szerint sikertelen a kelet-ukrajnai orosz offenzíva

Oroszország „megújított offenzívája” Kelet-Ukrajnában nem sok eredményt ért el annak ellenére, hogy az orosz hadsereg újra alkalmazta a „tömeges” támadási taktikáját – mondta John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője október 13-án, írja az Origo a Politico cikkére hivatkozva.

Kirby nyilatkozata három nappal azután hangzott el, hogy Oroszország heves támadásokat indított a Donyecki területen található Avgyijivka ellen, az ukrán hadsereg szerint több mint 2000 katonát vezényelve a területre.

Az ukrán tábornok szerint csapataik kitartanak

Olekszandr Szirszkij, kijevi szárazföldi erők parancsnoka szerint a harcok Ukrajna keleti frontjának északi részén az orosz hadsereg mindennapos „tucatnyi” rohamával, „jelentősen súlyosbodtak” a napokban. A katonai elöljáró arról beszélt, hogy az oroszok a veszteségek ellenére újra megerősödtek.

Az ellenség fő célja csapataink egy csoportjának legyőzése, Kupianszk bekerítése és az Oskil folyó elérése

– mondta egy hivatalos katonai platform kommentárjában, hozzátéve, az orosz támadások ellenére az ukrán csapatok készen állnak és kitartanak.

Az oroszok szerint vége az ukrán ellentámadásnak

Oroszország ENSZ-képviselője, Vaszilij Nebenzia az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén arról beszélt, hogy az orosz csapatok már több napja „aktív harci fellépésre kapcsoltak át” az egész frontvonalon. Az úgynevezett ukrán ellentámadás pedig szerinte befejezettnek tekinthető. A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, John Kirby Washingtonban egyetértett abban, hogy az orosz fellépés „új offenzívának” minősül, ami szerinte egyértelmű jele annak, hogy Oroszország semmiképpen sem hajlandó feladni a „hadjáratát”, de bízik benne, hogy az ukrán hadsereg vissza fogja verni az oroszokat.

Húsz támadást vertek vissza az ukránok

A keleti frontvonalon, Avgyijivkában zajló harcok a negyedik naphoz érkeztek, miközben Oroszország igyekszik visszaszerezni a kezdeményezést az elmúlt hónapok legnagyobb offenzívájában. Ukrajna legfelsőbb katonai parancsnoksága azt mondta, hogy az elmúlt nap folyamán több mint 20 támadást vert vissza a város környékén, miközben azt állították, hogy a kezdeti orosz áttörések után ukrán tartalékosokat küldtek a védelem megerősítésére.

Ezer konténer

Az Egyesült Államok azt állította, hogy

Észak-Korea több mint 1000 konténer katonai felszerelést és lőszert szállított Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője, John Kirby kijelentette, hogy az Egyesült Államok úgy véli, hogy Kim Dzsong Un kifinomult orosz fegyvertechnológiákat kért cserébe a hadianyagért Észak-Korea nukleáris programjának fellendítésére.

Putyin: nem is hallottam erről a vezetékről

Az orosz elnök azt mondta a Független Államok Közösségének csúcstalálkozóján, hogy „nonszensz”, hogy nyugati elemzők a hónap elején a Finn-öbölben egy csővezeték és egy adatkábel megrongálódását összefüggésbe hozták Oroszországgal.

Azt mondta, „soha nem hallott korábban erről a vezetékről”, az eseményeket szerinte arra használják, hogy elvonják a figyelmet az Északi Áramlat gázvezeték elleni – szerinte nyugati – támadás vizsgálatáról.

Putyin: Ukrajna fegyvereket küld a Közel-Keletre

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt állította, hogy korrupt ukrán tisztviselők fegyvereket exportáltak, és Oroszországnak bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy néhányat a Közel-Keletre szállítottak. A megjegyzéseket a Független Államok Közösségének kirgizisztáni Biškekben tartott csúcstalálkozóján mondta.

Putyin azon sem lepődne meg, ha az ukránok fegyvereket adnának el Oroszországnak, mivel „bármit eladnak”, olyan magas a korrupció az országban.

Megfigyelőként vehet részt a hadgyakorlaton Ukrajna

Az Egyesített Expedíciós Erők (JEF) védelmi együttműködése meghívta Ukrajnát gyakorlatainak megfigyelésére – közölte Ulf Kristersson svéd miniszterelnök.

Ukrajnának megfigyelői státuszt ajánlottak fel a JEF 2024-es és 2025-ös hadgyakorlataira, hogy megerősítsék kapacitásukat és beépítsék tapasztalataikat

– mondta Kristersson a balti-tengeri Gotland szigeten.

A JEF az északi és balti államokból, Hollandiából és Nagy-Britanniából áll.

Német gyorssegély

Az ukrán nemzeti hálózatüzemeltető azt mondta, hogy 75 millió euró támogatást kap a német KfW banktól, ami lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy

télen megerősítse az elektromos hálózatának védelmét és növelje az áramellátás megbízhatóságát.

Az Ukrenergo azt mondta, hogy a finanszírozást az energialétesítmények „mérnöki védelmének” fejlesztésére és a hálózatok korszerűsítésére fogja fordítani „Európa határán”.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek, amint megérkezik a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozására Brüsszelben 2023. október 11-én
Fotó: Olivier Matthys / Forrás: MTI/EPA

Zelenszkij: a világ büszke az ukránokra

„Ukrajna gyenge volt és megosztott, amikor hagyta megszállni a krímet és a Donbászt, de mostanra összefogott a betolakodóval szemben. Ez az egység az, amiért a világ most büszke az ukránokra és büszke Ukrajnára. Ukrajna jövője ebben az egységben van. Ehhez tartozik majd a leendő uniós- és NATO-tagság is” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 6010-en léptek be Magyarországra pénteken, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 6386-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 87 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt pénteken:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában