Innováció

2023.10.04. 12:04

Változás jön a szak- és felnőttképzésben, valamint a felsőoktatásban

A szakképzésben, a felsőoktatásban vagy a felnőttképzésben elvégezhető rövid képzések igazolására egységes mikrotanúsítványok bevezetését tervezi a kormány – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára szerdán Budapesten, egy a témában rendezett szakmai konferencián.

MW

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára beszédet mond az Egységes Mikrotanúsítvány Rendszer (EMR) és az Egyéni Tanulási Számla (ETSZ) hazai helyzete című szakmai konferencián a budapesti Aranytíz Kultúrházban 2023. október 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Hankó Balázs az Egységes Mikrotanúsítvány Rendszer (EMR) és az Egyéni Tanulási Számla (ETSZ) magyarországi helyzetét bemutató rendezvényen arról beszélt, hogy a felsőoktatás, a szakképzés, a felnőttképzés és az innováció egymással összekapcsolódó fontos területek, amelyek feladata a magyar gazdaság és a magyar társadalom jelenlegi és jövőbeni igényeinek kiszolgálása.   

A felsőoktatásnak olyan diplomás szakembereket kell képeznie, akik megfelelő gyakorlati tapasztalattal helyezkedhetnek el a munkaerőpiacon és Magyarország „tudásgazdaságát” bővíthetik, valamint fokozzák a magyar innovációt és a magyar kreativitást. A megújult szakképzési rendszer „mestereket” ad a gazdaság szereplőivel együttműködésben megvalósuló duális képzésnek köszönhetően, a felnőttképzés pedig egyfajta gyors reagálás a folyamatosan változó környezetre és gazdasági igényekre – mondta az államtitkár.   

Hankó Balázs úgy fogalmazott, „nem állunk rosszul, a magyar szakképzés ugyanis Európa-bajnok, a magyar felsőoktatásból 12 egyetem van a világ legjobb öt százalékában, és majdnem minden napra jut egy Nobel-díj”.     

Ebbe a sorba illeszkednének a mikrotanúsítványok, amelyek a szakképzésben, a felsőoktatásban vagy a felnőttképzésben elvégezhető rövid képzést igazoló dokumentumok lennének

– mutatott rá az államtitkár.     

Kiemelte, a mikrotanúsítványok rendszerének köszönhetően a szakképzés moduláris rendszeréből részszakmák és alapszakmák jöhetnének létre, a felsőoktatásban pedig kredit is járna az elvégzésükért. Megjegyezte, hogy a mikrotanúsítványoknak köszönhetően gyors képzéseket lehetne biztosítani, amelyek erősítenék a munkaerőpiaci hatékonyságot is.     

Mindennek közös kulcsa a digitális tananyag lehetne, amely a szakképzésben már számos területen, a felsőoktatásban pedig egyre szélesebb körben elérhető

– tette hozzá Hankó Balázs.     

Az Egyéni Tanulási Számláról azt mondta, hogy az egyfajta „tanulási Szép-kártya” lenne, amely a képzés finanszírozását segítené az abban résztvevőknek.   

A cél az, hogy Magyarország versenyképesebb legyen, és bekerüljön Európa első öt azon országa közé, ahol jó élni és dolgozni 

– hangoztatta az államtitkár.   

A kiosztott sajtóanyag szerint a mikrotanúsítványok az Európai Tanács ajánlása alapján „kis volumenű tanulási egységek elvégzését követően a képzésben részt vevő által megszerzett eredményeket igazoló dokumentumok”. Így például a felsőoktatásban egy adott kurzus, a szakképzésben egy tantárgy, a felnőttképzésben egy adott tananyagegység sikeres elvégzését igazolja. Például egy autószerelő beiratkozhat az elektromos autókra vonatkozó tananyagegységek elvégzésére a szakképzésben, egy programozó pedig felvehet egy új programozói nyelv elsajátítására szolgáló kurzust valamely felsőoktatási intézményben. A mikrotanúsítványok ezáltal kiemelt szerepet tölthetnek be az élethosszig tartó tanulásban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában