Kihelyezett Sándor-palota

2023.10.12. 12:36

Novák Katalin köztársasági elnök Fejér vármegye vezető politikusaival egyeztetett

A köztársasági elnök csütörtökön érkezett a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba, a vármegyében tett kétnapos látogatásának első napján.

MW

Novák Katalin köztársasági elnök (k) a zászlófelvonáson a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélynál 2023. október 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A nemzeti zászló felvonása után folytatott egyeztetés kezdetén Novák Katalin köztársasági elnök kiemelte, hogy „a kihelyezett Sándor-palota” ötletét a német elnöktől vette, aki rendszeresen „kihelyezi saját hivatalát” a fővároson kívülre, ezt a mintát követve: 

Budapestről egy-egy vármegyét meglátogatva végzi a köztársasági elnök államfői teendőit. Fejér vármegye a hatodik a vármegye-látogatások sorában

 – fűzte hozzá Novák Katalin.

A vármegye-látogatások célja, hogy személyesen ismerje meg az adott régió előtt álló kihívásokat, az emberek gondjait és büszkeségeit

 – mondta Novák Katalin.

A továbbiakban zárt körben tartott megbeszélésről Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés fideszes elnöke azt mondta, 

a jövőben megoldandó kérdésekről és problémákról, valamint a vármegye számára kiemelten fontos fejlesztésekről tájékoztatták az elnököt. Ezekben a témákban kérték közbenjárását

– tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy 

elsősorban infrastrukturális fejlesztésekről volt szó,

 a 13-as, 81-es, 63-as utak négysávosításáról, az M8-as út- és a Vereb-Vál-Gyúró-Etyek útfejlesztésekről, a V4 Ifjúsági központ építéséről Sukorón, illetve a bicskei intermodális csomópont fejlesztéséről. Megjegyezte, hogy 

egyeztettek a Velencei-tó jövőjéről, vízpótlásáról is, hozzátéve, a tó az egyik legfontosabb természeti érték a vármegyében.

Áttekintették a Dunaferr helyzetét is.

Az államfő Fehérvárcsurgót követően Mórra utazott, ahol Krausz Ferenc, Nobel-díjas fizikus iskolájában, a Radnóti Miklós Általános Iskolában találkozott diákokkal. Sukorón a református templomban koszorút helyezett a győztes pákozdi csata emlékére.

Novák Katalin: háborús helyzetben a nők béketeremtő képessége elengedhetetlen

Háborús helyzetben a nők béketeremtő képessége elengedhetetlen - jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön Fehérvárcsurgón, a kétnapos Fejér vármegyei látogatása során megtartott pódiumbeszélgetésen. 

"Mi nem a konfliktust keressük, hanem úgy vagyunk kódolva, hogy a konfliktusokat elsimítsuk, mint amit anyaként a családban is teszünk" - tette hozzá magyarázatként az államfő a meghívott nők körében, a Beszélgetések a Sándor-palotában című, Fejér vármegyébe kihelyezett rendezvényen. 

Bogyay Katalin nagykövetnek, a Magyar ENSZ Társaság elnökének kérdésére válaszolva Novák Katalin sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy alig vannak nők államfői szinten. Kevesebb mint 20 női államfő van az egész világon, "pedig nőnek lenni lehetőség, jobban elfogadják tőlünk (azt), amit egy férfi szégyellne kimondani" - mondta. 

Arra a kérdésre, hogy női államfőként a többi női vezetőt miként igyekszik összefogni, a köztársasági elnök bejelentette, hogy jövő őszre Budapestre hívta a világ összes női államfőjét, és egyelőre úgy tűnik, mindenki tervezi a részvételét. 

"Világnézetünk és vallásunk különbözhet, de vannak közös dolgaink, és reményt mutathatunk más nőknek, hogy nincs leküzdhetetlen akadály, nincs áttörhetetlen üvegplafon" - fogalmazott, hozzátéve: ez a lényege a kezdeményezésnek és örül annak, hogy nyitottak rá a meghívottak. 

Megemlítette azt is, hogy rendszeressé szeretné tenni ezeket az államfői találkozókat. 

Novák Katalin arról is beszélt, motiválja, hogy megmutassa minden nőnek, ne féljenek a családalapítástól, ne féljenek vállalni "ezt a nehéz, de megoldható feladatot", mert a gyerekvállalás és a karrier megfér egymás mellett. Kiemelte, hogy a főállású anyaságot ugyanúgy támogatni tudja, mint azt, aki több gyerek mellett a szakmájában akar érvényesülni. 

Az államfő arra a felvetésre válaszolva, hogy kevés a női parlamenti képviselő, hangsúlyozta, hogy a közélet nem olyan vonzó a nőknek, mert sokszor tiszteletlenül szólnak egymáshoz a felek, nem tartják tiszteletben a magánéletet. Úgy véli, jó példával kell elöl járni, tettekkel lehet leginkább példát mutatni. 

"Talán ha ebben lehet változtatni, akkor az egy eszköz lehet ahhoz, hogy több nő legyen a közéletben" - fogalmazott a köztársasági elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában