Idősek Tanácsa

2023.10.16. 17:48

Csák János: a kormány minden döntése előtt mérlegeli, hogy az milyen hatással lesz a nyugdíjasokra

A kormány valamennyi kulturális, gazdasági vagy politikai döntésének meghozatalakor mérlegeli, hogy az milyen hatással lesz a nyugdíjasok, az idősek életére – jelentette ki a kulturális és innovációs miniszter az Idősek Tanácsa ülésén hétfőn, Budapesten.

MW

Csák János kulturális és innovációs miniszter beszél az Idősek Tanácsa ülésén Budapesten, a minisztériumban 2023. október 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Csák János hangsúlyozta, hogy ez minden kormánynak nemcsak feladata, hanem egyben érdeke is.

A családügyért is felelős tárca vezetője úgy fogalmazott, hogy 

„egész Európában, az egész nyugati világban” nincs még egy olyan miniszterelnök, aki ennyire elkötelezett lenne a család koncepciója, az emberi teljesítmény, az idősek, a szépkorúak mellett, mint Orbán Viktor.

Egyúttal tolmácsolta a Kínában tárgyaló kormányfő üdvözletét a tanácskozás résztvevőinek.

CSÁK János
Csák János kulturális és innovációs miniszter beszél az Idősek Tanácsa ülésén Budapesten, a minisztériumban 2023. október 16-án
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

A miniszter emlékeztetett: 

Magyarországon az alaptörvény is rögzíti, hogy a család a legfontosabb nemzeti erőforrás, egyben a társadalom alapegységeként a nemzet fennmaradásának biztosítéka és az emberi személyiség kibontakozásának természetes közege. 

Az államnak a családot tiszteletben kell tartania, ugyanakkor idővel szükségessé vált az is, hogy belekerüljön az alaptörvénybe egy új passzus is, amely kimondja, hogy a család alapja egy férfi és egy nő szövetsége

– mondta.

Hozzátette, hogy a kormány többgenerációs rendszerben - szülők, gyermekek, nagyszülők - tekint a családokra, és filozófiája, hogy aki nem tiszteli az időseket, szüleiket, nagyszüleiket, őt sem fogják tisztelni az utána következő nemzedékek.

A kormány mindig ezen filozófia alapján hozza meg intézkedéseit

– hangsúlyozta, hozzátéve, az is tükrözi a családpolitika jelentőségét, hogy a korábbi családokért felelős államtitkár lett Magyarország köztársasági elnöke.

A tárcavezető kiemelte az éppen 

Novák Katalin kezdeményezésére létrejövő demográfiai kerekasztal jelentőségét, amelyen Magyarország vezető intézményei vitatják meg a demográfia jelenlegi legfontosabb stratégiai kérdéseit.

A kormány feladata – tette hozzá –, hogy azokat a jövőre vonatkozó demográfiai víziókat, amelyek többi között a szeptemberi budapesti demográfiai csúcs kerekasztal-beszélgetésein is felmerültek, megpróbálja lefordítani a hétköznapok nyelvére.

Csák János a magyarországi családpolitika fő pilléreinek, a lakhatás biztosítását, a pénzügyi támogatásokat, a munka és család egyensúlyának megteremtését, valamint a testi, szellemi és lelki egyensúly megőrzését nevezte, hozzátéve, hogy ebben kiemelt fontosságú a három generáció együttműködése.

CSÁK János; HORNUNG Ágnes
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár beszél az Idősek Tanácsa ülésén Budapesten, a Kulturális és Innovációs Minisztériumban 2023. október 16-án. Mellette Csák János kulturális és innovációs miniszter
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

Hangsúlyozta, hogy 

a kormányzat egy jól működő társadalomban csak kiegészíti a családok, az egészséges környezet munkáját.

Csák János azt mondta, akkor lenne igazán boldog, ha a közösségekben az idősekről közvetlen kormányzati felhatalmazás, illetve beavatkozás nélkül is gondoskodnának, hiszen – mint fogalmazott – 

infrastruktúrát, pénzt, szabályozást tud biztosítani a kormány, de a miniszter nem küldheti el valahová az államtitkárt azért, hogy szolgálja fel az ebédet az időseknek.

„Legyen az Idősek Tanácsa bajnok abban, hogy felhívja a figyelmet az ezzel kapcsolatos jó példákra” – szorgalmazta a tárcavezető.

Az ülést megnyitó Hornung Ágnes, a minisztérium családokért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy 

a kormány számára minden generáció kiemelten fontos, az idősek, a gyermekvállalás előtt állók és a gyermeket nevelők egyaránt.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában