Magyarok Kenyere

2023.08.12. 13:49

Összeöntötték a kárpátaljai magyar gazdák által összegyűjtött búzát Nagydobronyban

Összeöntötték a Magyarok Kenyere-15 millió búzaszem programban a kárpátaljai magyar gazdák által összeadott, csaknem 160 tonna búzát szombaton az ungvári járási Nagydobronyban.

MW

Kárpátaljai magyar gazdák búzát öntenek a hordóba az ungvári járási Nagydobronyban (Velika Dobrony), ahol ünnepélyesen összeöntötték a Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem program keretében a kárpátaljai magyar gazdák által összeadott több mint 100 tonna búzát 2019. augusztus 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Nemes János

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, az Országgyűlés alelnöke reményét fejezte ki, hogy idén sikerül túlszárnyalni a Magyarok Kenyere programban tavaly összegyűjtött több mint 1000 tonna gabonamennyiséget. Köszöntötte a kárpátaljai magyar gazdákat, akik tavaly népességarányosan a Kárpát-medencében a legtöbb gabonát adományozták. 

Kárpátalján a háborús körülmények között az emberek tudják, mit jelent a szükség, "mit jelent az, amikor nekem van egy kevés, és képes vagyok adni annak, akinek semmi nincs"

 – mondta.

A MAGOSZ elnöke hangsúlyozta, idén is a béke óhajával érkezett az ünnepségre, és elmondta, a magyar alaptörvénynek megfelelőn "Magyarország felelősséget vállal minden magyarért, éljen bárhol a világban". 

Az Országgyűlés alelnöke emlékeztetett arra, hogy "a magyar kormány, Magyarország történelme során a legnagyobb humanitárius segélyprogramot bonyolítja le" és kész kivenni a részét Ukrajna háború utáni újjáépítéséből is. "Ez a dolgunk, ez a feladatunk európai emberként és magyarként kiemelten egyaránt"

 – fogalmazott.

Jakab István a közszolgálati média és a kárpátaljai magyar nyelvű sajtó tudósítónak elmondta, hogy 

a MAGOSZ a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával összefogva több mint 100 millió forint értékben hozott segélyt Kárpátaljára: lisztet, vetőmagot, műtrágyát, növényvédő szereket. Most pedig egy agrárszakember-képző ösztöndíj programot indítanak, amelybe kárpátaljai fiatal gazdák is bekapcsolódnak.

Hidi László, a kárpátaljai gyűjtést és a búzaösszeöntést szervező Pro Agricultura Carpatika Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány elnöke emlékeztetett arra, hogy a Magyarok Kenyere programban idén Kárpátalján kilencedik alkalommal gyűjtöttek búzát.

A háború miatt megfogyatkozott a magyarság lélekszáma, azonban "a kárpátaljai magyar ember nem a meghátrálás, hanem a megmaradás embere" - mondta. Ezt bizonyítja az is, hogy idén a megye magyarlakta településeiről 1997 gazda csaknem 160 tonna terményt adott össze, ami rekordmennyiség.

 A szónok végezetül köszönetet mondott a MAGOSZ-nak és a magyar kormánynak a kárpátaljai magyar gazdatársadalomnak nyújtott széleskörű támogatásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában