Brüsszeli mesterkedők

2023.08.12. 09:01

Elkéstek a soros magyar elnökséget támadók

Elkéstek a soros magyar elnökséget támadók, és sincs egységes fellépés sem Magyarország uniós elnökségének megakadályozására – idézi a Magyar Nemzet Gyévai Zoltánt, a Szabad Európa brüsszeli tudósítóját, aki a Messziről jött ember című podcastjában hívta fel a figyelmet arra, hogy egy ilyen beavatkozás törést okozhatna az unió munkájában, különösen a svéd-belga-magyar hármas egységében.

MW

A Magyarországot elítélő EP-jelentés szerzője, Gwendoline Delbos-Corfield francia európai parlamenti (EP) képviselő

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Gyévai Zoltán rámutatott, hogy a helyzetet bonyolítja az is, hogy "Magyarország elnöksége kicsit béna kacsa időszakra esik, mivel a 2024-es európai parlamenti választások után új intézmények felállítása fog zajlani", ami azt jelenti, hogy minden változni fog abban a félévben, amíg „Magyarország lesz az unió volánjánál”. Új parlament fog felállni, amelynek jelentősen kicserélődhet az állománya, sőt az Európai Tanács elnökének személye is változni fog – mutatott rá Gyévai Zoltán. 

A tudósító szerint éppen ezért sem politikailag sem időben nem reális azt feltételezni, hogy Magyarország nem fogja betölteni az Európai Tanács soros elnöki posztját.

A tudósító úgy vélekedett, hogy vannak eszközök arra, hogy miként lehetne Magyarország elnökségét, ha nem is megakadályozni, de egy későbbi időpontra halasztani, és nem zárható ki annak a lehetősége sem, hogy valamilyen erőfeszítést tesznek annak érdekében, hogy elsősorban a jogállami kérdésekben korlátozzák Magyarország hatáskörét, például, hogy ilyen ügyekben hazánk adja át a trió másik két tagjának az elnöklés jogát. 

A cikk emlékeztet arra, hogy a 2024-es magyar és lengyel uniós elnökség ellehetetlenítésének jogi eszközeit nemrégiben a holland Meijers Bizottság is ismertette Brüsszelben. A jogászokból, egyetemi oktatókból, kutatókból, bírókból és ügyvédekből álló szakértői csoport az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) és Alkotmányügyi Bizottság (AFCO) közös bizottsági ülésén három különböző forgatókönyvet vázolt fel, amelyekből 

a harmadik arra irányult, hogy az Európai Parlament fogadjon el állásfoglalást, amelyben meghatározza azokat a feltételeket, amelyek alapján egy tagállam kizárható lehet az elnöki tisztség ellátásából.

A jelek szerint ez elnyerte a baloldali EP-képviselők tetszését. A Magyarországot elítélő EP-jelentés szerzője, Gwendoline Delbos-Corfield a Népszava kérdésére elmondta, hogy a nyári szünet után azonnal hozzá fognak látni egy állásfoglalás kidolgozásához. 

Az eredeti cikket ITT tudja elolvasni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában